Finanţe personale

În ce să investeşti: direct în acţiuni la bănci, sau în SIF-uri?

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Radu Bostan

26.10.2015, 00:07 3872

SIF-urile permit investitorilor să ia mai ieftin expunere la acţiunile băncilor de pe bursă, dar cei cu toleranţă la risc pot câştiga mai mult şi mai repede dacă îşi plasează banii direct.

Toate SIF-urile „împachetează“ practic acţiuni ale celor trei bănci cotate la Bucureşti, anume Banca Transilvania (TLV), BRD şi Erste Bank (EBS), dar una dintre ele, Oltenia (SIF5), oferă acces şi la acţiunile necotate ale BCR. Achiziţionând o singură acţiune a unui SIF, investitorul obţine practic expunere la câteva milioane de acţiuni ale unei bănci.

Investiţia indirectă este mai ieftină decât cea directă, deoarece acţiunile SIF-urilor se tranzacţionează pe bursă la un preţ mai mic decât valoarea unitară a portofoliului.

Investitorul va resimţi însă mai greu evoluţia pozitivă (dar şi negativă) a acţiunilor bancare, a căror performanţă operaţională este conectată la sănătatea economiei în ansamblu.

„Evoluţia acţiunilor unei bănci se va reflecta eventual doar parţial în dinamica acţiunilor unei SIF“, spune Mihai Căruntu, analist financiar la BCR

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO