Finanţe personale

Nimeni nu ştie exact când se reia „Prima casă“

Oana Petrescu, vicepreşedinte executiv pe retail al BCR

Oana Petrescu, vicepreşedinte executiv pe retail al BCR

Autor: Liviu Chiru

16.05.2011, 23:58 3872

Momentul reluării programului "Prima casă", în care statul maiasigură garanţii doar de 50% pentru vânzarea de credite ipotecare,rămâne în ceaţă chiar şi după ce Ministerul Finanţelor a organizatvinerea trecută o întâlnire la care au participat bancherii,reprezentanţii Băncii Naţionale şi ai Fondului de Garantare aCreditelor pentru IMM, instituţia care gestionează plafonul degaranţii.

În urma discuţiilor rezultă că mingea este acum în terenulbancherilor. Fiecare bancă interesată de program trebuie să îşirevizuiască normele de creditare astfel încât să convingă BNR căîmprumuturile "Prima casă" nu vor pune probleme din punctul devedere al riscului asumat, în condiţiile în care garanţia statuluiva acoperi numai jumătate din sumă.

"Era vorba de un anume tip de interpretări şi a fost o întâlnirepentru a se asigura că înţeleg toţi acelaşi lucru. Sunt problemetehnice care ţin de bănci, dar nu le sunt imputabile şi s-a căzutde acord asupra formulei. La băncile mai mici trebuie să fie unanumit raport între creditele ipotecare şi capital, o chestiune desolvabilitate", a explicat pentru ZF Aurel Şaramet, directorulgeneral al Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM. El nu aputut să estimeze un termen cert pentru reluarea programului,arătând că acest răspuns trebuie să vină de la bancheri.

Problemele pleacă de la faptul că Guvernul nu a mai alocat unplafon nou de garanţii pentru noua ediţie a programului, cerându-lebancherilor să accepte reducerea la jumătate a garanţiilor pentrucreditele deja acordate.

Garanţiile astfel eliberate ar urma să fie utilizate pentruvânzarea de noi credite "Prima casă", menţinându-se totodatăcondiţiile principale pentru clienţi - avansul de numai 5% şiplafoanele de cost. Băncile trebuie însă în acest caz să îşirevizuiască normele interne de creditare şi să obţină avizul BNRpentru ele.

"Principala problemă este cea a reavizării normelor pentru ainclude programul «Prima casă» în varianta nouă. BNR va da avizulpentru normele pe care le depunem, de la bancă la bancă. Depinde defiecare bancă cât de repede vor fi gata cu pregătirea internă",spune Sergiu Oprescu, preşe­dintele Alpha Bank şi membru înConsiliul Director al Asociaţiei Române a Băncilor, care aparticipat la întâlnirea de săptămâna trecută de la MinisterulFinanţelor.

Reprezentanţii BNR nu au oferit ieri până la închiderea ediţieicomentarii pe această temă. Nicolae Cinteză, directorul DirecţieiSupraveghere din BNR, a explicat recent că băncile ar trebui săaibă prevăzută în normele interne de creditare posibilitatea de amerge cu un avans minim de 10% la finanţările ipotecare, astfelîncât avansul să poată coborî la 5% pentru creditele "Prima casă",la care statul garantează jumătate din sumă. În prezent majoritateabăncilor au însă avizul BNR pentru norme care prevăd un avans minimde 15%. În ediţiile precedente nu a fost nevoie pentru un astfel detratament, în condiţiile în care statul garanta integralcreditul.

Sergiu Oprescu spune că nu există însă o problemă la nivelgeneral cu aprobarea noilor norme de creditare, iar după întâlnireade săptămâna trecută nu au mai rămas chestiuni neclarificate caresă întârzie suplimentar reluarea programului.

BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă şi deţinătoarea celui maimare portofoliu de credite Prima casă, a transmis oficialMinisterului Finanţelor "opţiunea fermă" pentru reutilizarea unuiplafon la nivelul a 50% din soldul garanţiilor emise de cătreFondul de Garantare a Creditelor în favoarea BCR şi estimează căastfel va putea continua să acorde astfel de credite pe o perioadăde un an şi jumătate sau doi.

"Pentru că BCR are un sold foarte important în ceea ce priveştecreditele acordate până în prezent prin Prima casă, estimăm că vomputea acorda împrumuturi încă un an şi jumătate sau doi ani prinacest program, dacă ne dublăm expunerea. Soldul este de aproape 600mil. euro, sumă care reprezintă valoarea creditelor acordate de BCRprin programul Prima casă", a precizat pentru ZF Oana Petrescu,vicepreşe­dinte executiv pe retail al BCR.

La nivelul pieţei Aurel Şaramet estimează că din notificărileprimite de Fond de la bănci, peste 70% din plafonul de garanţiiacordate de stat până acum, de 1,5 miliarde de euro, va fi angrenatîn ediţia a patra. Astfel, credite de încă cel puţin un miliard deeuro vor fi disponibile prin "Prima casă" în ediţia a patra.

Programul a funcţionat până la începutul primăverii, pe bazaunor garanţii de 200 de milioane de euro reportate din plafonulaprobat de Guvern pentru 2010. Băncile şi-au epuizat însăplafoanele alocate încă din martie, iar acum aşteaptă startulediţiei a patra.

Normele prin care este reglementată derularea celei de-a patraediţii a programului au fost publicate în Monitorul Oficial încă dela începutul lunii aprilie, iar băncile au primit un răgaz de treiluni (adică până la începutul lunii iulie) pentru a decide dacăparticipă în continuare sau se retrag, păs­trând garanţia integralăpentru creditele deja acordate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO