Finanţe personale

Românii au pus deoparte 5 mld. € de la începutul crizei

 Românii au pus deoparte 5 mld. € de la începutul crizei

Autor: Ciprian Valentin Botea

23.02.2011, 23:53 31

Depozitele populaţiei au crescut cu 26% sau 21,5 miliarde lei(circa 5 mld. euro) în ultimii doi ani, în care criza financiarăs-a simţit din plin.

Analiştii explică această creştere aparent paradoxală prinsentimentul puternic de prudenţă din partea oamenilor, dar şi prindobânzile ridicate oferite de bănci în 2009 şi în prima parte aanului trecut. Economiile din bănci ale populaţiei au crescut înianuarie cu 450 milioane lei (105 mil. euro) şi au ajuns la aproape104,5 miliarde lei la sfârşitul lunii, chiar dacă dobânzileîncasate au fost semnificativ mai mici.

Clienţii individuali aveau depozite în moneda naţională de 64,8miliarde lei la sfârşitul lui ianuarie, în creştere cu 1% faţă deluna anterioară şi cu 10,6% mai mult decât în perioadacorespun­zătoare din 2010, arată datele BNR.

Economiile în valută au scăzut cu 0,4% faţă de decembrie, la39,6 miliarde lei (9,3 mld. euro), fiind însă cu 5,5% mai maridecât în ianuarie anul trecut.

"Faptul că depozitele populaţiei cresc este un fapt pozitivţinând cont că avem încă o rată de economisire scăzută. Evoluţiaeconomisirii populaţiei va depinde şi în lunile următoare devenitul disponibil, de inflaţie şi de rata şomajului", spune LucianAnghel, economistul-şef al BCR.

În schimb, firmele şi-au diminuat resursele din bănci înianuarie pentru a-şi achita obligaţiile către stat. Astfel, solduldepozitelor în lei ale companiilor a scăzut cu 5,9% luna trecută,la 46,4 miliarde lei, în timp ce economiile în valută s-au redus cu2,8% şi au ajuns la 23,5 miliarde lei (19,2 mld. euro).

"Era de aşteptat să vedem o scădere a depozitelor companiilorpentru că în ianuarie s-au făcut plăţile trimestriale către bugetulde stat şi au fost transferate sume importante în contulFinanţelor", mai spune Anghel.

Economisirea companiilor a fost descurajată şi de scădereadobânzilor plătite de bănci, care s-au apropiat de pragul de 5% pean în cele mai multe cazuri, cu mult sub creşterea medie apreţurilor, de circa 7% în ianuarie. Şi la depozitele pentrupersoane fizice dobânzile au scăzut, dar pe piaţă există încontinuare oferte promoţionale care ajung la 8% pe an.

Totodată, creditarea a îngheţat în prima lună a anului şi soldulîmprumuturilor acordate populaţiei şi companiilor a scăzut cu 0,7%faţă de sfârşitul anului trecut, ajungând la 207,8 miliarde lei(circa 49 mld. euro). Scăderea creditului privat vine în condiţiileîn care bancherii nu au mai reuşit să vândă nici măcar împrumuturiîn valută, după ce la sfârşitul anului trecut acestea reuşiseră sămai animeze piaţa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO