Finanţe personale

Salariul mediu net a crescut cu 5 lei în aprilie, la 1.498 lei

Salariul mediu net a crescut cu 5 lei în aprilie, la 1.498 lei

Autor: Marius Radu - Mediafax

06.06.2011, 10:08 364

Câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5 lei înaprilie faţă de martie, la 1.498 lei, însă raportat la inflaţie,salariul mediu a fost mai mic cu 0,4% în aceeaşi perioadă, aratădatele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Inflaţia din luna martie a continuat să depăşească aşteptărileanaliştilor, când rata anuală s-a situat la 6,71%, în contextulscumpirii cu peste 3% a fructelor şi tutunului şi ţigărilor.

"În luna aprilie 2011, în majoritatea activităţilor din sectoruleconomic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost în creşterefaţă de luna martie 2011, ca urmare a acordării de prime ocazionale(prime de Paşte), ajutoare băneşti, sume din profitul net şi dinalte fonduri (inclusiv tichete cadou pentru Paşte) şi realizărilorde producţii mai mari ori încasărilor mai mari funcţie decontracte", se arată într-un comunicat al INS.

Cel mai mare avans al remuneraţiilor, de 16,6%, a fostînregistrat în telecomunicaţii, urmat de creşteri între 10% şi 13%în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze,apă caldă şi aer condiţionat, fabricarea altor mijloace detransport, transporturi pe apă.

Salariile au crescut cu 7-10% în în silvicultură şi exploatareforestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), depozitare şiactivităţi auxiliare pentru transport, industria metalurgică,captarea, tratarea si distribuţia apei, activităţi auxiliareintermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şifonduri de pensii), tipărirea şi reproducerea pe suporturi aînregistrărilor, fabricarea substanţelor şi a produselorchimice.

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentăau fost cauzate de acordarea în luna precedentă a primelorocazionale, sumelor din profitul net, de nerealizările de producţieori încasărilor mai mici (funcţie de contracte) şi de dificultăţilefinanciare cu care se confruntă unele unităţi economice.

Cea mai semnificativă reducere a câştigului salarial, de aproape30%, s-a înregistrat în fabricarea produselor din tutun, iar între11% şi 14% în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor deasigurări şi ale fondurilor de pensii), activităţi de editare.

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri alecâştigului salarial mediu net faţă de luna martie în administraţiapublică (1,1%) şi sănătate şi asistenţă socială (0,4%). Înînvăţământ câştigul salarial mediu net din luna aprilie a scăzut cu3,1% faţă de luna precedentă ca urmare a plăţii cu ora şi a plăţii,în luna martie 2011, a sumelor restante, în unele unităţi deînvăţământ.

Faţă de luna iulie 2010 (lună în care s-a aplicat diminuarea cu25% a cuantumului brut al salariilor de bază) câştigul salarialmediu net din luna aprilie 2011 a crescut în sectorul bugetar cu16,6% în învăţământ, cu 14,1% în sănătate şi asistenţă socială,respectiv cu 10,4% în administraţia publică.

Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, câştigul salarialmediu nominal net a crescut cu 4,3%. Indicele câştigului salarialreal faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de96,3.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real afost de 120,6%, cu 0,4 puncte procentuale mai mic faţă de celînregistrat în luna martie 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO