Finanţe personale

Top zece cele mai avantajoase depozite la băncile comerciale

 Top zece cele mai avantajoase depozite la băncile comerciale

Autor: Ciprian Valentin Botea

12.02.2011, 00:07 1468

Dobânzile la depozite au coborât şi cu un punct procentual de laînceputul anului în unele cazuri, în condiţiile în care pe piaţamonetară interbancară depozitele cu scadenţe la trei şi şase luniafişează dobânzi mai mici cu 1-1,5 puncte procentuale decât întoamna anului trecut.

Cele mai ample reduceri au fost operate de băncile greceşti,care au ţinut anul trecut foarte sus dobânzile la depozite în ciudatendinţei generale de ajustare a bonificaţiilor, pe fondul crizeifiscale din Grecia care le împiedica să obţină finanţare la costurirezonabile de pe piaţa interbancară. Alpha Bank, al treilea jucătorde pe piaţă, a anunţat luna trecută cea mai mare reducere dedobândă, de un punct procentual şi plăteşte în prezent bonificaţiicuprinse între 6% şi6,5% pe an.

Piraeus şi Emporiki au tăiat, de asemenea, 0,75 puncteprocentuale din doânzile plătite la depozite, iar Bancpost plăteştedin această săptămână cu 0,6 puncte mai puţin pentru sumele atrasede la populaţie.

Banca Transilvania a operat chiar două reduceri de dobânzi peparcursul lunii trecute, aplicând o reducere de o jumătate de punctprocentual bonificaţiilor plătite pentru sumele atrase pe 111 ziledupă ce anterior tăiase un sfert de punct din dobânzile ladepozitele la termen.

Deşi dobânzile au coborât spre 6% pe an în multe cazuri, sunt încontinuare bănci care plătesc 8% pe an pentru banii clienţilor.

De exemplu, Bank of Cyprus bonfică cu 8% pe an depoziteleconstituite pe trei luni şi cu 7,75% pe an sumele atrase pe şaseluni. Şi BCR, Garanti, Millennium sau ATE Bank plătesc dobânzi de7,5-7,75% pe an la depozitele pe trei şi şase luni. Şi depoziteleîn euro sunt bonificate în continuare cu 4% pe an la bănci precumCarpatica sau Bank of Cyprus, chiar dacă media la nivelul întregiipieţe a coborât spre 2% pe an. Chiar BCR, cea mai mare bancă localădupă active, plăteşte 3,5% pe an la depozitele în euro atrase peşase luni în cadrul unei oferte promoţionale..

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO