Finanţe personale

TVA aferentă Programului de reducere a tuberculozei, aproximativ 3 mil. lei, plătită de la buget

TVA aferentă Programului de reducere a tuberculozei,...

Autor: Alexandru Moise

03.11.2015, 16:25 45

"Guvernul a aprobat plata a circa trei milioane de lei pentru TVA aferent bunurilor şi serviciilor achiziţionate în cadrul Programului privind reducerea tuberculozei în România, implementat în colaborare cu fundaţia Romanian Angel Appeal, potrivit unui proiect de lege adoptat marţi", anunţă Biroul de presă al Executivului.

Suma este necesară pentru derularea Programului până la 31 martie 2018, urmând să se plătească 987.000 lei din bugetul pe 2015, 1,633 milioane lei din bugetul pe 2016, 414.000 lei din bugetul care se va aproba pentru 2017 şi 15.000 lei din bugetul 2018.

"Banii vor fi utilizaţi integral pentru achiziţionarea şi distribuţia de medicamente pentru pacienţii cu Tuberculoză Multidrog-rezistenta (MDR-TB şi XDR-TB) inclusiv Rifabutin pentru pacienţii cu co-infecţie TB-HIV, achiziţia de echipamente şi consumabile de laborator pentru diagnosticul rapid al Tuberculozei Multidrog-rezistenta (MDR-TB), produse sanitare şi nonsanitare pentru intervenţiile de reducere a riscurilor în grupurile vulnerabile. Medicamentele sunt avizate de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Contagiozitatea extrem de înaltă a Tuberculozei multidrog-rezistente (1 pacient activ infecteaza anual în medie alte 10-15 persoane) nu poate fi ţinută sub control în lipsa medicamentelor, avertizează specialiştii din Ministerul Sănătăţii", se mai arată în comunicat.

Programul este implementat de Fundaţia Romanian Angel Appeal în colaborare cu autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale şi organizaţii neguvernamentale. Fondurile nerambursabile acordate prin acordul de finanţare vin în completarea resurselor naţionale necesare aplicării Programului naţional de boli transmisibile, însă nu acoperă TVA aferent achiziţionării de bunuri şi servicii.

În prezent, tuberculoza continuă să reprezinte o importantă problemă de sănătate publică în România. În 2010, incidenţa globală a tuberculozei în România a fost de aproximativ 90 la 100.000 de locuitori, una dintre cele mai ridicate din Regiunea Europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO