Finanţe personale

Un client al BCR Neamţ obţine în instanţă o dobândă de 3% la un credit în euro

Un client al BCR Neamţ obţine în instanţă o dobândă de 3% la un credit în euro

Autor: Liviu Chiru

06.03.2011, 23:58 190

Un client al BCR din Piatra-Neamţ a obţinut în instanţăresetarea dobânzii la creditul în euro prin aplicarea marjei de1,5% prevăzută în contract direct la indicatorul Euribor şi nu ladobânda internă a băncii. Decizia, dată de Curtea de Apel Bacău,poate fi atacată cu recurs. Având în vedere că indicatorul Euriborpentru şase luni este de 1,47% pe an, rezultă că dobânda la credite de sub 3% pe an.

Acest tip de contract, utilizat de BCR pe scară largă, a stârnitnemulţumirea multor clienţi, care au cerut odată cu aplicareaOrdonanţei de Urgenţă 50 trecerea de la dobânda internă a băncii laindicatorul independent Euribor, cu menţinerea marjei prevăzute încontract. Câteva sute de clienţi s-au constituit în grupuri şi aumers împotriva băncii în procese colective. La Bucureşti,instanţele au amânat discuţia pe fond pentru toamna acestui an, iarcererea clienţilor de suspendare a plăţii ratelor a fost respinsă.În schimb, instanţele din ţară, unde procesele decurg mai rapid,arată că, dacă au o argumentare bună, clienţii pot obţine câştig decauză. Decizia judecătorilor de la Bacău este fundamentată pelegislaţia mai veche în privinţa protecţiei consumatorilor, învigoare la momentul încheierii contractului. Astfel, decizia estefundamentată pe o legislaţie anterioară Ordonanţei OUG 50/2010,ordonanţă care a dispus expres legarea dobânzilor la credite de unindice de referinţă transparent precum Euribor sau Bubor.

"Instanţa reţine că apelantului nu i-au fost aduse la cunoştinţăla momentul încheierii contractului elementele din care era compusădobânda variabilă de referinţă (...) Împrumutatul nu ştia şi nicinu putea şti în mod rezonabil decât faptul că dobânda curentă estevariabilă în funcţie de indicele Euribor, Libor sau Bubor, dar nuputea şti şi că aceasta ar cuprinde şi alte elemente nespecificateclar în contract", se arată în motivarea instanţei.

Cum BCR a decis recent să denunţe unilateral actele adiţionaleconsiderate acceptate tacit, revenind cu contractele de credit laforma iniţială, întrebarea care rămâne este dacă clienţii ar puteamerge şi acum în instanţă pentru a obţine modificarea dobânzii."Răspunsul meu este da", spune avocatul Gheorghe Piperea, carereprezintă mai multe grupuri de clienţi ai BCR.

Reprezentanţii BCR nu au putut fi contactaţi ieri pentrureacţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO