Finanţe personale

Un miliard de lei destinat pensiei private a fost distribuit de „soartă“

Foto> Shutterstock

Foto> Shutterstock

Autor: Roxana Pricop

22.09.2015, 00:07 1612

Peste 1,1 milioane de persoane au devenit participanţi la un fond de pensii private obligatorii (pilon II) prin distribuţie aleatorie în ultimii cinci ani, numărul celor care şi-au ales în cunoştinţă de cauză fondul fiind de doar 15% din total. Astfel, contribuţii de 960 milioane de lei au fost împărţite aleatoriu în mod egal între fondurile de pensii, potrivit calculelor ZF.

„În contextul în care lansarea sistemului privat de pensii din România a coincis cu instalarea crizei economice, românii au fost mai degrabă preocupaţi de situaţia financiară curentă şi de diminuarea efectelor crizei asupra venitului disponibil. În plus, dezinteresul e determinat şi de preocupările specifice vârs­tei primei angajări, orientate pe termen foarte scurt, altele de­cât planificarea financiară pentru un moment aflat în viitorul în­depărtat“, a spus Raluca Ţintoiu, directorul general al com­pa­niei de administrare NN Pensii, cel mai mare jucător din piaţă.

Pilonul II este obligatoriu. Un tânăr angajat, un şomer sau muncitor care a trecut pe carte de muncă, cu vârsta de până la 35 de ani, sunt automat înscrişi în sistem.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO