Finanţe personale

Unde să economiseşti banii. Topul băncilor care plătesc dobânzi de peste 7% la depozitele în lei

Unde să economiseşti banii. Topul băncilor care plătesc dobânzi de peste 7% la depozitele în lei

Unde să economiseşti banii. Topul băncilor care plătesc dobânzi de peste 7% la depozitele în lei

Autor: Ciprian Botea

07.11.2011, 00:08 17492

Băncile cu acţionariat elen vin cu cele mai generoase dobânzi la depozitele în lei pe trei şi patru luni, iar în evidenţă ies ofertele Piraeus şi Bancpost.

De exemplu, Piraeus Bank plăteşte o dobândă de 7,5% pe an clienţilor care îşi depun banii pe trei luni, în timp ce Bancpost bonifică depozitele cu scandenţ a la patru luni cu 7,25% pe an. Mai mult, clienţii care îşi ţin banii timp de cinci luni la Piraeus primesc o dobândă de 8% pe an.

Şi ciprioţii de la Bank of Cyprus pro mit o dobândă de 7,25% pe an clienţilor care vin cu banii la bancă şi îi ţin într-un depozit pe o perioadă de trei luni. Grecii de la ATE Bank plătesc 7,15% pe an la depozitele pe trei luni, în timp ce Emporiki, o altă bancă deţinută de un grup elen, controlat la rândul său de francezii de la Credit Agricole, vine cu o dobândă de 7,15% pe an. Băncile cu acţionariat elen formează un grup aparte prin dobânzile generoase pe care le oferă la depozite de cel puţin doi ani încoace, în contextul în care de la Atena li s-a trasat directive clare în direcţia reducerii dependenţei de finanţările externe.

Şi Alpha Bank, cea mai mare bancă locală cu acţionariat elen, plăteşte o dobândă de 7% pe an la depozitele cu scadenţă atipică de 84 de zile (două luni şi jumătate). Puţin mai mult decât Alpha plătesc băncile de talie mică, precum CR Firenze sau Banca Feroviara, care au dobânzi de 7,15% şi respectiv 7,1% pe an la depozitele în lei pe trei luni.

Banca Feroviara desfăşoară până la sfârşitul lunii noiembrie o promoţie în care dobânzile la depozitele pe trei luni constituite în această perioadă urcă la 7,4% pe an.

Banca Românească, un alt jucător cu acţionariat elen, vine cu dobânzi de 7% pe an la depozitele pe trei luni, imediat sub acest prag plasându-se turcii de la Garanti, care plătesc 6,95% pe an clienţilor care îşi depun banii pe o perioadă de trei luni.

Depozitele constituite prin serviciul de internet banking de la Garanti sunt bonificate cu 7,45% pe an.

Dobânda medie la depozitele în lei ajunge la circa 6,5% pe an, în condiţiile în care inflaţia a coborât în septembrie la un minim de 3,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO