Fondul Proprietatea

Acţiunile FP, la un pas de 0,6 lei după ce Templeton a anunţat AGA

Acţiunile FP, la un pas de 0,6 lei după ce Templeton a anunţat AGA

Autor: Roxana Pricop

01.03.2012, 00:06 1804

Fondul Proprietatea a convocat Adunarea Generală a Acţionarilor pe 4 aprilie, pentru a dezbate listarea la Bursa din Varşovia, vânzarea de active din portofoliu, distribuirea banilor obţinuţi prin aceste tranzacţii către acţionari şi comisionul suplimentar pentru administrator, propuneri lansate de doi dintre cei mai mari acţionari. Tot atunci vor fi alegeri pentru Comitetul Reprezentan­ţilor.

Publicarea convocatorului a dus la o apreciere puternică a acţiunilor FP care au crescut miercuri cu 5,17%, până la un preţ de 0,59 lei/titlu, faţă de o creştere de 1,4% a indicelui BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti.

Fondul american de hedging Elliott, cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea (FP) - cu aproape 13% din acţiuni, a propus vânzarea activelor fondului şi distribuirea banilor către acţionari, iar Templeton să primească un comision mai mare dacă vinde mai repede. Strategia propusă de Elliott deschide calea pentru ca pachete de 20% din Petrom şi Hidroelectrica, 15% din Romgaz şi 10% din Nuclearelectrica să fie vândute în următorii trei ani. Reprezentanţii Elliott şi-au argumentat propunerea spunând că prin vânzarea de active se va reduce discountul dintre preţul acţiunilor şi valoarea activelor nete, care este în prezent de circa 50%, ceea ce ar însemna câştiguri mai mari pentru acţionari. "Unul dintre cele mai puternice instrumente în reducerea discountului pentru fonduri de investiţii de tip închis admise la tranzacţionare este vânzarea deţinerilor de portofoliu (în mod obişnuit la aproximativ valoarea activului net al acelor deţineri)", susţine Elliott.

Rămâne însă de văzut în ce măsură acţionarii FP vor fi dispuşi să aprobe această propunere în condiţiile în care vânzarea activ cu activ ar duce la lichidarea fondului, iar proiectele de listare secundară la Varşovia şi mandatul de administrare câştigat de Franklin Templeton ar rămâne fără obiect. Cu toate acestea, în ipoteza în care această propunere este aprobată, Templeton poate vinde acţiuni din portofoliu până la pragul de 10% din activele fără să ceară acordul acţionarilor.

Pe 4 aprilie, acţionarii trebuie să mai decidă şi asupra unor propuneri venite din partea unui alt mare acţionar FP, respectiv Georgia Palade van Dusen care deţine circa 6,3% din acţiuni şi este moştenitoarea industriaşului interbelic Nicolae Malaxa. Alături de alţi trei acţionari, ea a cerut aprobarea de principiu a listării fondului la Bursa de Valori din Varşovia şi revocarea Comitetului Reprezentanţilor.

Pe ordinea de zi a AGA sunt înscrise şi unele modificări ale actului constitutiv în ceea ce priveşte prezenţa la adunările generale, precum şi propunerea de diminuare a capitalului social cu 240,3 milioane lei, reprezentând valoarea acţiunilor răscumpărate anul trecut, de la 13,778 miliarde lei la 13,538 miliarde lei. Propunerea reducerii capitalului nu a putut fi votată într-o AGA din noiembrie deoarece nu a fost îndeplinit cvorumul necesar.

Acţionarii vor dezbate şi modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli. Potrivit bugetului aprobat în noiembrie, fondul estimează că va obţine în acest an un profit net de 442,5 milioane de lei, cu 19% sub câştigul preliminat din 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO