Fondul Proprietatea

Activele FP au crescut cu 11% de la începutul anului, dar acţiunile au câştigat 36%

Autor: Andrei Chirileasa

16.03.2012, 00:00 483

Activul net al Fondului Proprietatea (FP) a crescut în februarie cu 6%, iar de la începutul anului s-a majorat cu 11%, pe fondul creşterii valorii participaţiilor listate ale fondului.

Valoarea activului net al FP a depăşit la finalul lunii februarie pragul de 16 mld. lei (aproape 3,69 mld. euro), faţă de 14,47 mld. lei la sfârşitul lui decembrie 2011. Creşterea de 1,56 mld. lei a activului FP provine în cea mai mare parte din creşterea valorii participaţiei pe care fondul o deţine la Petrom (20,1% din companie), care este şi cea mai valoroasă deţinere a fondului. În primele două luni ale anului acţiunile Petrom au crescut cu 43%, iar valoarea participaţiei deţinute de FP a urcat cu 1,42 mld. lei, la 4,72 mld. lei (1,09 mld. euro).

Portofoliul de acţiuni cotate al fondului valora la finalul lunii februarie 6,38 mld. lei (1,47 mld. euro). Acesta cuprinde participaţii de 15% din Transgaz, 13,5% din Transelectrica, 10% din Alro şi 10,7% din Azomureş. Aceste participaţii sunt evaluate la finalul fiecărei luni la preţul de pe bursă din acel moment.

Acţiunile necotate din portofoliul FP şi-au menţinut valoarea la 9,15 mld. lei (2,1 mld. euro). Ponderea ridicată a participaţiilor necotate din portofoliul FP este una dintre explicaţiile pentru discountul la care se tranzacţionează acţiunile FP. Acest discount a scăzut la 50% la finele lunii februarie de la peste 60% la finalul anului trecut, ca urmare a creşterii preţului acţiunilor FP cu 38% în primele două luni ale anului.

Americanii de la Elliott, care deţin cel mai mare pachet de acţiuni FP (13,91% din fond), au propus ca managerul Franklin Templeton să primească bonusuri în următorii ani din sumele suplimentare pe care le va distribui acţionarilor. Viziunea celor de la Elliott este că vânzarea de active din portofoliu şi distribuirea banilor către acţionari ar reduce discountul la care se tranzacţionează acestea. Strategia urmează să fie supusă aprobării acţionarilor în urmă­toa­rea adunare generală.

Listarea de către stat a celor mai mari companii din portofoliul FP (Hidroelectrica, Romgaz şi Nuclearelectrica) este strategia pe care cei de la Templeton o susţin pentru o evaluare mai bună a activului şi pentru creşterea preţului acţiunilor. Templeton, îm­preună cu moştenitorii lui Nicolae Malaxa - cei mai mari acţionari privaţi ai FP cu 6,5% din acţiuni, mai susţin listarea FP la Varşovia pentru atragerea de noi investitori.

Rămâne de văzut care dintre cele două strategii se va impune. Cert este că în acest moment capitalizarea FP, de 8 mld. lei (1,84 mld. euro), reflectă doar jumătate din valoarea portofoliului fondului, situaţie nemulţumitoare pentru acţionarii fondului care ar vrea să-şi valorifice acţiunile la un preţ cât mai apropiat de valoarea lor reală.

FP mai avea la finalul lunii februarie lichidităţi de 272 de milioane de lei în depozite bancare şi alte 198 de milioane de lei în titluri de stat. Fondul a realizat un profit net de 1,22 milioane de lei în primele două luni ale anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO