Fondul Proprietatea

Băsescu cere urgentarea listării la bursă a companiilor de stat din portofoliul Fondului Proprietatea

Băsescu cere urgentarea listării la bursă a companiilor de stat din portofoliul Fondului Proprietatea

Autor: Roxana Daniela Pricop

12.06.2011, 23:55 1611

Preşedintele Traian Băsescu a trimis spre reexaminareParlamentului legea care amâna până în 2014 listarea companiilor destat din portofoliul Fondului Proprietatea (FP), susţinând că esteoportună finalizarea în cel mai scurt timp a procedurilor delistare la Bursa de Valori Bucureşti.

Este pentru prima dată când preşedintele Traian Băsescu ia opoziţie concretă privind accelerarea procedurilor de privatizareprin listarea la bursă a companiilor de stat. Vineri, acţiunile FPau crescut pe bursă cu 1,6%.

Decizia de trimitere spre reexaminare are loc în contextul încare oficialii BVB au trimis o scrisoare preşedintelui prin carei-au cerut şefului statului să nu promulge această lege.Argumentele prin care preşedintele şi-a susţinut cererea dereexaminare a legii sunt:

"Considerăm că este oportună finalizarea în cel mai scurt timp aprocedurilor pentru admiterea la tranzacţionare la Bursa de ValoriBucureşti a companiilor din portofoliul Fondului Proprietatea încare statul român este acţionar majoritar, întrucât acest lucru vacontribui în mod semnificativ la creşterea preţului acţiunilor FPoferind statului român resursele necesare pentru acoperireacererilor de despăgubire pentru cât mai mulţi foşti proprietaricare şi-au pierdut proprietăţile în perioada comunistă. Totodată,privatizarea participaţiilor statului român prin intermediul Burseide Valori asigură gradul de transparenţă necesar atât procesului deprivatizare, cât şi al actului de administrare".

Pe 24 mai, Camera Depu­taţilor a adoptat legea pentrumodificarea alin. (1) al art. 11 al Cap. II, Titlul VII din Legea247/2005 care reglementează funcţionarea Fondului Proprietatea,fiind astfel de acord cu prelungirea până pe 31 decembrie 2014 atermenului limită până la care statul trebuie să privatizeze prinbursă pachete de cel puţin 5% din companiile la care împarteacţionariatul cu Fondul Proprietatea.

Prin Legea 247/2005, statul s-a obligat ca până cel târziu la 31decembrie 2008 să finalizeze procedurile de admitere latranzacţionare la bursă. Altfel spus, până pe 31 decembrie 2008,statul trebuia să vândă pe bursă prin ofertă iniţială sau secundarăcel puţin 5% din acţiunile pe care le deţine la Romgaz,Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Poşta Română, Compania Na­ţionalăAeroporturi Bucu­reşti, administraţiile portuare şi complexurileenergetice.

Doar pentru companiile din portofoliul MinisteruluiTransporturilor au fost demarate procedurile de admitere latran­zac­ţionare, însă până în prezent nu a fost listat niciunpachet de acţiuni deţinut de stat la Compania NaţionalăAeroporturi, la Administraţia Porturilor Maritime sau a CanalelorNavigabile. Argumentul invocat de oficialii statului pentrunerespectarea termenului iniţial a fost că listarea pachetelor deacţiuni într-o perioadă de criză ar leza interesele statului.

Analiştii spun că tocmai din cauză că aceste companii dinportofoliul FP nu sunt listate au făcut ca acţiunea FP să setranzacţioneze la un discount de aproape 60% faţă de activul net.Mai mult, începând din iulie 2012, va fi reluat procesul dedespăgubire în numerar a foştilor proprietari, fapt ce va pune opresiune suplimentară pe bugetul de stat. Până a fi suspendatăpentru o perioadă de doi ani, despă­gubirea cu numerar a foştilorproprietari se făcea de la bugetul de stat şi din dividendele pecare le încasa statul român de la Fondul Proprietatea.

Valoarea totală a cererilor de despă­­gubire în numerar depusede foştii proprietari pe legea 247/2005 se ridică la 2,335 miliardede lei, din care au fost plătite 592 milioane de lei din 2006 pânăîn vara anului 2010, când Guvernul a decis să suspende timp doi aniplăţile.

În acelaşi timp, faptul că preţul acţiunilor FP pe Bursă estesub valoarea nominală de 1 leu face ca statul să cedeze mai multeacţiuni pentru a acoperi cererile de conversie din partea celorcare au titluri de despăgubire. De la reluarea conversiilor, pedata de 2 mai, Ministerul Finanţelor a cedat deja peste 12% dinacţiunile FP, reducându-şi participaţia sub 25%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO