Fondul Proprietatea

Cine sunt străinii care au luat un sfert din Proprietatea

Cine sunt străinii care au luat un sfert din Proprietatea

Autor: Roxana Daniela Pricop

13.02.2011, 23:55 74

Prima raportare oficială a acţionariatului Fondului Proprietatea(FP), de la listarea la Bursa de Valori Bucureşti, scoate la ivealăfaptul că aproape 25% din capitalul Fondului Proprietatea (FP) estedeţinut de acţionari străini la finele lunii ianuarie.

Excluzând participaţia de 7,35% din capitalul FonduluiProprietatea deţinută de urmaşii industriaşului interbelic NicolaeMalaxa, cei mai mari acţionari privaţi, cu domiciliul în StateleUnite ale Americii, reiese că un procent important din capitalulFondului se află pe mâinile investitorilor străini.

Cum înainte de listare fondul s-a tranzacţionat timp de aproapetrei ani pe piaţa gri, în acţionariat au intrat fonduri străine deinvestiţii de tip speculativ, pentru care absenţa unei referinţe depreţ şi de valoare a acţiunii FP nu a fost un obstacol.

Astfel, printre primele intrate a fost fondul american deinvestiţii Cartesian, cu o participaţie de 2,7% din capital, l-aurmat un alt fond american, Elliott Advisor, cu o deţinere de peste1% în prezent, potrivit informaţiilor disponibile în piaţă.Investitori de calibru la Bursa de la Bucureşti, fondurile deinvestiţii administrate de compania suedeză East Capital nu auputut sta deoparte şi deţin cumulat peste 1% din Proprietatea.Firma suedeză East Capital a intrat în acţionariatul fondului prinaproape toate vehiculele de investiţii disponibile: fonduri mutuale(Balkan Fund, Eastern Europe Fund) şi vehicule speciale deinvestiţii (Special Opportunities Fund, Salink, Coneglen), potrivitinformaţiilor disponibile la finele lunii septembrie 2010.

Firma cehă de brokeraj Wood&Co a ajuns să deţină peste 4%din fond, după ce a listat la bursa din Viena primul produsstructurat pe acţiunile FP. Acţiunile sunt de fapt ale clienţilorWood, care au cumpărat warranturi de la Viena. Tot printr-un produsstructurat a intrat în acţionariatul Proprietatea şi fondulTrans-Balkan administrat de divizia de investiţii a băncii danezeDanske. La finele lunii ianuarie, expunerea indirectă pe acţiuni FPera de peste un milion de euro. Fondurile străine împartacţionariatul cu statul român, care deţine 36,79% din fond, şi cucâteva mii de foşti proprietari şi speculatori locali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO