Fondul Proprietatea

Fondul Proprietatea cere AGA la Hidroelectrica şi Nuclearelectrica pentru aprobarea listării la bursă

Fondul Proprietatea cere AGA la Hidroelectrica şi Nuclearelectrica pentru aprobarea listării la bursă

Autor: Andrei Chirileasa

18.08.2011, 17:37 459

Fondul Proprietatea (FP) a solicitat convocarea Adunărilor Generale ale Acţionarilor (AGA) la Hidroelectrica şi Nuclearelectrica în vederea aprobării listării celor două companii la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), potrivit unui raport transmis bursei.

Fondul Proprietatea este acţionar minoritar la cele două companii, deţinând 20% din Hidroelectrica şi 10% din Nuclearelectrica. Acţionarul majoritar este Ministerul Economiei.

"Potrivit ultimului memorandum de înţelegere cu Fondul Monetar Internaţional, Guvernul, prin Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), acţionarul majoritar al Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, şi-a luat angajamentul de a vinde pachete minoritare în aceste companii cu scopul de a genera fonduri semnificative necesare pentru investiţii în sectorul energetic. Fondul Proprietatea susţine cu tărie organizarea pentru aceste două companii de oferte publice

iniţiale (IPO), care ar aduce beneficii tuturor actorilor implicaţi: companiilor însele, Guvernului României, Bursei de Valori Bucureşti, Fondului Proprietatea şi acţionarilor acestuia, precum şi economiei României în general", susţin reprezentanţii FP.

Demersul Fondului Proprietatea vine într-o perioadă de turbulenţe pe pieţele de capital, care au suferit scăderi puternice în ultimele două săptămâni şi la o lună după ce oferta prin care statul a scos la vânzare 9,84% din acţiunile Petrom pe Bursă a eşuat.

Fondul Proprietatea are active de aproape 4 mld. euro care sunt administrate de grupul american Franklin Templeton.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO