Fondul Proprietatea

Listarea Fondului Proprietatea: extaz pentru Bursă, agonie prelungită pentru foştii proprietari

Listarea Fondului Proprietatea: extaz pentru Bursă, agonie prelungită pentru foştii proprietari

Autor: Roxana Pricop, Andrei Chirileasa

25.01.2011, 23:59 327

Ieri, 25 ianuarie, Fondul Proprietatea a scris istorie la Bursade Valori Bucureşti, fiind cea mai aşteptată listare a ultimuluideceniu. Speranţele de îmbogăţire, iluziile de despăgubire şi-augăsit răspuns încă din primele minute de tranzacţionare cândacţiunea Fondului Proprietatea a debutat cu un preţ de 0,602 lei,mai puţin cu 39 de bani decât valoarea nominală.

Oportunitate pentru cei care au cumpărat acţiuni de pe piaţa grisă îşi tripleze banii, dar neşansă pentru foştii proprietari careau fost despăgubiţi cu acţiuni pentru averile confiscate de regimulcomunist la valoarea nominală de un leu.

"Preţul va fi volatil şi nu aş da prea multă atenţie preţuluidin prima zi. Pentru noi e mai importantă lichiditatea şilichidităţile pe care le vor primi acţionarii", a spus GregKonieczny, administratorul Fondului Proprietatea, cu ocazialistării.

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi-au făcut ieri debutul peBursă la preţul de 0,602 lei, ajungând să se tranzacţioneze sprefinal la 0,65 lei, peste estimările celor mai mulţi brokeri, carevedeau preţul din prima zi uşor sub 0,6 lei.

"Este adevărat ca preţul acţiunii Fondului fluctuează,despăgubirea prin acţiuni este însă o soluţie mai bună decât cea încare foştii proprietari nu primesc nimic", a spus CălinPopescu-Tăriceanu, fost premier din anul 2004 până în 2008,fondator al Fondului Proprietatea şi acţionar la Fond.

Valoarea tranzacţiilor, de peste 50 de milioane de euro, a fostînsă adevărata surpriză a zilei, fiind transferate peste 2,5% dinacţiunile Fondului. Cumpărătorii au fost mai ales investitoristrăini, ceea ce este un semn bun pentru Bursa de la Bucureşti,care a ajuns în sfârşit să fie vizibilă pe plan internaţional.

Pe de altă parte, preţul s-a situat sub valoarea nominală de 1leu, la care foştii proprietari au fost despăgubiţi cu acţiuniFondul Proprietatea.

Astfel, pentru 100.000 de acţiuni, echivalentul unei despăgubiride la stat de 100.000 de lei, aceştia ar fi încasat ieri pe Bursade Valori Bucureşti circa 65.000 de lei, adică cu circa 35.000 delei mai puţin.

"Statul va continua procesul de despăgubire şi în acest an şiare tot interesul să folosească

participaţia rămasă de 38% din Fond pentru compensaţii. Cred căexistă perspectivele ca participaţia statului să scadă sub pragulde 33% în acest an. Nu pot să ştiu ce anume vor decide acţionariiprivaţi în momentul în care statul va deţine mai puţin de 33%. Potsă dau însă asgurări că statul îşi va folosi acţiunile până laultimul fost proprietar. Trebuie adăugat că Fondul Proprietateaeste un vehicul prin care statul îi despăgubeşte pe foştiiproprietari", a declarat Bogdan Drăgoi, secretar de stat laMinisterul de Finanţe şi membru în conducerea Fondului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO