Fondul Proprietatea

Listarea FP a adus mai mulţi investitori la BVB

Autor: Andrei Chirileasa

09.02.2011, 23:50 49

Listarea Fondului Proprietatea (FP) la Bursă pe 25 ianuarie adeterminat o creştere a activităţii pe Bursă, numărul de conturiactive la cumpărare depăşind 4.600, cu 30% mai multe decât îndecembrie, în timp ce conturile de vânzare au urcat cu 50%, lapeste 6.600, potrivit datelor publicate de BVB, care nu includ însătranzacţiile cu FP.

Cei mai activi au fost investitorii români persoane fizice, careau vândut acţiuni în valoare de 41,6 mil. euro şi au cumpărattitluri de 32,9 mil. euro. Diferenţa de 8,7 mil. euro, adică baniiretraşi de investitorii locali de pe titlurile SIF, BRD sau BancaTransilvania (TLV), s-a îndreptat cel mai probabil către acţiunileFondului Proprietatea.

În schimb, în cazul investitorilor instituţionali străininivelul cumpărărilor este apropiat de cel al vânzărilor. Fondurilestrăine au cumpărat acţiuni în valoare de 38,2 mil. euro înianuarie şi au vândut de 39,6 mil. euro, numărul investitorilorinstituţionali activi crescând semnificativ faţă de lunadecembrie.

Statisticile cuprind doar acţiunile care se tranzacţionează princonturi individuale, motiv pentru care acestea nu mai suntrelevante pentru piaţă din momentul listării Fondului Proprietatea.În ianuarie, peste 50% din tranzacţiile de pe Bursă au fost cuacţiuni FP şi s-au derulat prin conturi globale, astfel că esteimposibil de estimat câte din aceste tranzacţii au fost realizatede investitorii locali şi câte au fost rulajele străinilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO