Fondul Proprietatea

Statul pierde controlul la Fondul Proprietatea

Foto Andreea Balaurea

Statul pierde controlul la Fondul Proprietatea

Autor: Stefan Musgociu

31.05.2011, 23:52 1750

Statul a pierdut controlul în adunarea generală a acţionarilor(AGA) de la Fondul Proprietatea (FP) după ce Ministerul Finanţelora cedat săptămâna trecută circa 10% din capital (1,39 mld. acţiuni)în cadrul procesului de despăgubire derulat prin AutoritateaNaţională de Restituire a Proprietăţii, reducându-şi participaţiasub pragul de 33%.

Pachetul de acţiuni cedat este evaluat pe bursă la aproximativ 648mil. lei (164 mil. euro). În urma conversiilor, pachetul deţinut deMinisterul Finanţelor a scăzut la 24,54%, astfel că statul nu maipoate impune deciziile în AGA. În statutul FP se spune că statuldeţine controlul în AGA atât timp cât participaţia sa este de peste33%.

Fondul Proprietatea a fost creat pentru despăgubirea foştilorproprietari ale căror active au fost confiscate de regimulcomunist, dar procesul de despăgubire este departe de a se fiîncheiat, deşi statul a cedat deja 75% din acţiunile fondului. Dupălistarea fondului la Bursă, statul a fost obligat să cedeze maimulte acţiuni pentru a acoperi despăgubirile, din cauza preţuluimai mic.
Săptămâna trecută, acţiunile FP au atins preţul minim de lalistare, de 0,48 lei/acţiune, iar capitalizarea era ieri de 1,62mld. euro.

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a emis înperioada 23 - 27 mai un număr de 1.047 de titluri de conversie,prin care au fost transferate din portofoliul MinisteruluiFinan­ţelor 1,391 miliarde de acţiuni Fondul Proprietatea, potrivitdatelor comunicate ieri către Mediafax. ANRP anunţase luni, 23 mai,că de la reluarea conversiei a dispus transferul a 2,15% dinacţiunile FP din contul Ministerului Finanţelor.

"În perioada 2 - 27 mai 2011, Autoritatea Na­ţională pentruRestituirea Proprietăţilor a emis şi transmis Depozitarului Centralun număr de 1.447 de titluri de conversie, dintre care 1.047 detitluri de conversie au fost emise şi transmise DepozitaruluiCentral în perioada 23 mai - 27 mai a anului în curs. Valoareatotală a titlurilor de conversie aferente dosarelor cu cereri deopţiune în acţiuni la Fondul Proprietatea, emise şi transmiseDepozitarului Central în vederea înregistrării în registrulacţionarilor, după încetarea perioadei de suspendare, respectiv înperioada 2 - 27 mai 2011, este în cuantum de 1.687.459.314 acţiuni(12,25% din titlurile FP - n.r.)", se arată în răspunsul ANRP.

Procesul de acordare a despăgubirilor în acţiuni a fostsuspendat de la 11 ianuarie până la 2 mai, iar la reluareconversiile s-au realizat la preţul mediu de pe Bursă.Autoritateaprecizează că în prezent analizează şi verifică documentele depuseîn alte 366 de dosare în care s-a cerut conversia în acţiuni FondulProprietatea.

Întrucât participaţia statului a scăzut sub 33%, FranklinTempleton, administratorul Fondului Proprietatea, poate să propunăschimbarea modalităţii de vot, după cum anunţa la mijlocul luniiianuarie managerul de fond al FP, Greg Konieczny.Atât timp câtstatul a avut peste 33% din acţiunile FP, Ministerul Finanţelor aavut posibilitatea să voteze cu toate acţiunile din portofoliu,însă în cazul celorlalţi acţionari se aplică o politicădiferită.

Astfel, acţionarii care deţin sub 1% din acţiuni au un drept lavot pentru fiecare titlu din portofoliu. În cazul participaţiilorplasate între 1% şi 3%, posesorii au un vot la două acţiuni, iarpachetele cuprinse între 3% şi 5% asigură un singur vot la treiacţiuni.Dacă un acţionar deţine mai mult de 5% din capitalul FP,diferenţa peste pragul de 5% nu conferă niciun drept de vot.

La 16 mai, data de înregistrare pentru dividend, MinisterulFinanţelor deţinea 36% din acţiunile FP, un pachet reprezentând31,41% din acţiuni era deţinut de persoane fizice şi juridice dinRomânia, iar investitorii străini controlau 31,82% din titluri,potrivit raportărilor Fondului Proprietatea.

Intrarea unor noi pachete de acţiuni FP în piaţă i-a determinatpe unii investitori să vândă titlurile, aceştia estimând că noiiacţionari vor fi dispuşi să cedeze acţiunile la preţuri mai mici.Astfel, acţiunile Fondului au scăzut în luna mai cu peste 13%, dela 0,5605 lei la 0,486 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO