Fondul Proprietatea

Titlurile Fondului Proprietatea au scăzut sub 0,5 lei, iar interesul investitorilor este extrem de redus

Titlurile Fondului Proprietatea au scăzut sub 0,5 lei, iar interesul investitorilor este extrem de redus

Autor: Andrei Chirileasa

24.05.2011, 23:55 1521

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) s-au tranzacţionat aproapepe tot parcursul şedinţei de tranzacţionare de ieri sub nivelul de0,5 lei, atingând un nou minim istoric, de 0,4975 lei. Precedentulminim fusese atins pe data de 12 mai (data ex-dividend), cândacţiunile au scăzut în deschidere la 0,499 lei, dar şi-au revenitpe finalul şedinţei.

Brokerii spun că interesul pentru acţiunile româneşti, îngeneral, este tot mai redus în ultima perioadă, pe fondulcorecţi­ilor care au cuprins pieţele europene şi al discuţiilorprivind restructurarea datoriilor Greciei şi posibilele problemeale Italiei şi Spaniei, care ar putea aduce o nouă criză economicăîn Europa.

Peste acest context se suprapun câţiva factori care ţin strictde Fondul Proprietatea, cum ar fi reluarea despăgubirilor înacţiuni la ANRP, care creşte oferta de acţiuni disponibile lavânzare în piaţă.

"Nu doar Fondul Proprietatea se tranzacţionează la discountmare, ci şi SIF-urile şi băncile. Cu toate astea, volumele sunt dince în ce mai mici, pe pieţele străine se vorbeşte despre corecţii,despre datoriile statelor europene. În acest context, nu văd de cear exista un apetit extraordinar pentru acţiunile româneşti, fieele şi ale FP. Încă mai sunt acţiuni de transferat de la MinisterulFinanţelor, care vor intra în piaţă, iar în aceste condiţii niciuncumpărător n-o să plătească un leu în plus faţă de cât spune piaţa.Este foarte probabil ca acţiunile să mai scadă. Nu spune nimeni cănu sunt interesante sau atractive, cel puţin din punctul de vedereal discountului, dar asta-i piaţa în acest moment", a explicatLaurenţiu Floroiu, director de tranzacţionare la firma de brokerajEFG Eurobank Securities.

De la listare, pe 25 ianuarie 2011, acţiunile FP au pierdut 23%,iar capitalizarea fondului a scăzut cu 450 mil. euro, la 1,67 mld.euro.

Asta în condiţiile în care activul net al fondului a crescut înprimele patru luni ale anului cu 410 mil. euro, la 4,06 mld. euro.În prezent, acţiunile FP se tranzacţionează cu un discount deaproape 60% faţă de valoarea unitară a activului net (VUAN) de lafinele lunii aprilie, de 1,2 lei/acţiune.

În ciuda scăderii preţului, volumele de tranzacţionare s-auredus şi ele în ultima lună, tranzacţiile depăşind tot mai rarpragul de 10 mil. lei pe zi. Cei mai mari cumpărători de acţiuni FPde la listare au fost fondurile de investiţii străine, care auajuns să deţină 22,5% din acţiuni la finele lunii martie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO