Fondul Proprietatea

Vreţi să aflaţi profitul Romgaz sau afacerile Nuclearelectrica din ultimii ani? Vi le spune Fondul Proprietatea

Vreţi să aflaţi profitul Romgaz sau afacerile Nuclearelectrica din ultimii ani? Vi le spune Fondul Proprietatea

Autor: Andrei Chirileasa, Roxana Pricop

26.07.2011, 00:07 2389

Fondul Proprietatea (FP) a publicat pe pagina de internetproprie rapoartele anuale ale celor mai mari 20 de companii dinportofoliu şi a făcut astfel un pas important în transparentizareamarilor companii de stat.

Publicarea rezultatelor financiare ale celor mai mari 20 decompanii din portofoliul Fondului Proprietatea este cea maiimportantă măsură luată de americanii de la Franklin Templeton decând au preluat administrarea fondului în septembrie 2010.

Fondul Proprietatea a adus astfel în faţa investitorilorinformaţii importante privind activitatea unor companii de statprecum Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica sau a unor companiiprivate, precum Enel Distribuţie sau GDF Suez Energy, la caredeţine participaţii semnificative. La multe dintre aceste companiibilanţurile şi rapoartele anuale nu erau publice până acum sau eraupublicate către sfârşitul anului. În unele cazuri, nici cifra deafaceri sau profitul nu erau cunoscute până la publicarea lor decătre Ministerul Finanţelor începând cu luna august.

Lipsa de transparenţă a companiilor nelistate din portofoliulfondului este şi unul dintre motivele pentru care preţul la care setranzacţionează acţiunile fondului pe Bursă este mult sub valoareaactivelor.

"Este o veste excelentă că Fondul Proprietatea a publicatinformaţii financiare detaliate privind cele mai importantecompanii din portofoliu. Este cel mai mare beneficiu adus delistarea Fondului Proprietatea la Bursă. Transparentizareacompaniilor la care Fondul deţine participaţii aduce după sineresponsabilizarea managementului respectivelor companii. De obicei,atunci când o companie nu este transparentă, investitorii segândesc la ce este mai rău şi preferă să stea deoparte. Discountulla care se tranzacţionează acţiunile FP se va îngusta pe măsură ceva creşte gradul de transparenţă al companiilor din portofoliu",spune Florin Ilie, şeful departamentului de pieţei de capital dincadrul ING Bank.

Ineficienţa companiilor de stat este una dintre temele cele maiintens dezbătute de guvernanţi, FMI, politicieni, economişti sauinvestitori în ultimii ani. Cheltuielile umflate sau contractele lapreţuri preferenţiale au fost invocate mereu în analizaprofitabilităţii reduse a companiilor. Toate aceste dezbateri aufost determinate de transparenţa redusă a companiilor de stat.

Demersul realizat de Fondul Proprietatea ar putea fi un prim pasîn transparentizarea şi eficientizarea companiilor de stat. Pentruadministratorul fondului, asta înseamnă creşterea vizibilităţiicompaniilor din portofoliu şi implicit a interesului investitorilorpentru fond. Scăderea discountului la care se tranzacţioneazăacţiunile FP este principala preocupare a Franklin Templeton înacest moment, mai ales că şi comisionul anual încasat de americanidepinde de preţul de pe bursă şi nu de valoarea activelor.

În prezent, Fondul Proprietatea are o capitalizare de 1,7 mld.euro, în timp ce valoarea activelor fondului era la finele luniiiunie de circa 4 mld. euro. Practic, capitalizarea actuală acoperădoar valoarea companiilor listate din portofoliul fondului, iarparticipaţii în companii valoroase precum Romgaz, Hidroelectricasau Nuclearelectrica sunt evaluate aproape la zero.

Romgaz, cea mai profitabilă companie nelistată dinportofoliul FP

Producătorul de gaze naturale Romgaz Mediaş este cea maiprofitabilă companie nelistată din portofoliul FP. Romgaz a obţinutanul trecut un profit net de 651 mil. lei (154,6 mil. euro), cu13,7% mai mare decât în 2010. Topul profiturilor este completat deHidroelectrica şi distribuitorul de gaze naturale GDF Suez Energy,urmate de distribuţiile de energie electrică Enel Muntenia şi EnelDobrogea.

Singura companie cu pierderi în 2010 din lista celor mai mariparticipaţii nelistate ale FP este Complexul Energetic Turceni. LaPoşta Română fondul nu a publicat încă rezultatele pe 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO