Fondul Proprietatea

Zece factori care susţin creşterea acţiunilor Fondului Proprietatea

Zece factori care susţin creşterea acţiunilor Fondului Proprietatea

Autor: Andrei Chirileasa

01.02.2012, 00:06 2620

1. Pieţele sunt în revenire: De la începutul anului, bursele inter­na­ţionale au înregistrat creşteri semnificative. Indicii americani au câştigat între 4% (Dow Jones) şi 8% (NASDAQ), iar bursa germană are deja un avans de peste 10%. Evoluţia pozitivă a pieţelor încurajează fondurile de investiţii să-şi asume mai multe riscuri şi să se uite după oportunităţi şi pe pieţele emergente sau de frontieră, cum este România.

2. Discountul faţă de active: Nu este nicio noutate faptul că titlurile FP se tranzacţionează pe bursă la discounturi ridicate faţă de valoarea activelor nete. Preţul actual, de 0,5 lei/acţiune, este cu 53% mai mic decât valoarea activului net pe acţiune (VUAN) de la finalul lui 2011, de 1,0788 lei. O parte din acest discount este justificat de faptul că majoritatea participaţiilor din portofoliul FP nu sunt listate.

3. Listările asumate de stat: Guvernul şi-a asumat pentru acest an listarea la bursă a Romgaz, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, trei dintre cele mai importante companii din portofoliul Fondului Proprietatea. Dacă ofertele vor avea loc în următorul an, lichiditatea portofoliului FP va creşte semnificativ. La finalul anului trecut a intrat în vigoare şi legea care spune că statul trebuie să listeze până la finalul acestui an companiile din portofoliul FP la care este acţionar majoritar. La Romgaz, statul a ales deja consorţiul de intermediere (Goldman Sachs, Erste, BCR şi Raiffeisen Capital & Investment), iar la Hidroelectrica listarea a fost aprobată săptămâna trecută în adunarea generală a acţionarilor, urmând să fie demarate procedurile de selecţie a intermediarului. Participaţiile de la Hidroelectrica şi Romgaz reprezintă circa o treime din activul net al FP, însă fondul nu poate valorifica în prezent aceste participaţii din cauză că nu sunt listate.

4. Transparentizarea companiilor de stat: Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 109, care a intrat în vigoare la finalul anului trecut, stabileşte reguli clare privind guvernanţa corporativă a companiilor de stat. Regulile privesc alegerea membrilor consiliilor de administraţie şi transparenţa în raportarea rezultatelor financiare şi a deciziilor luate în AGA. Astfel, Fondul Proprietatea are o armă legală extrem de puternică pentru a-şi apăra drepturile în companiile de stat unde este acţionar minoritar. În plus, presiunea pe eficientizarea şi transparentizarea companiilor de stat ar putea determina îmbunătăţirea rezultatelor financiare ale acestora şi dividende mai mari pentru fond.

5. Evoluţia Petrom: Petrom este cea mai mare companie listată din portofoliul FP. Fondul deţine 20,1% din acţiunile Petrom, participaţie evaluată în prezent la 880 mil. euro, în condiţiile în care capitalizarea actuală a FP este de 1,6 mld. euro. Acţiunile SNP au câştigat 15% de la începutul anului, ceea ce înseamnă un plus de 120 mil. euro în activul Fondului Proprietatea. Preţul ridicat al ţiţeiului a ajutat Petrom să obţină rezultate record în 2011, iar dividendele pe care compania le va distribui vor fi consistente. Analiştii Raiffeisen estimează că Petrom va plăti în acest an dividende de 1,43 mld. lei, din care 241 mil. lei (net) ar putea ajunge în conturile FP.

6. Dividendele pe 2011: Fondul Proprietatea ar putea distribui dividende semnificative din profitul pe 2011. Profitul net pe anul trecut, de 543 mil. lei ar putea fi distribuit în proporţie de peste 90% acţionarilor, conform strategiei asumate de administratorul Franklin Templeton, de unde rezultă un dividend brut estimat de 0,037 lei/acţiune şi un randament al dividendului de 7,4%.

7. Statul a terminat acţiunile: Ministerul Finan­ţelor nu mai deţine acţiuni la Fondul Proprietatea care ar putea fi distribuite foştilor proprietari ca despăgubire. În aceste condiţii, presiunea la vânzare care a existat în ultimul an, susţinută de sutele de milioane de acţiuni primite de foştii proprietari, începe să scadă. Cei care au avut de vândut au vândut, iar cei care nu au făcut-o aşteaptă ca preţul să mai crească. Totuşi, pe măsură ce preţul va urca, o parte dintre cei care au cumpărat în ultimul an vor vinde ca să-şi marcheze profiturile, astfel că evoluţia pozitivă ar putea fi întreruptă de corecţii. Totuşi, majoritatea acţiunilor au fost cumpărate de fonduri de investiţii, locale şi străine, care sunt investitori calificaţi şi nu se vor grăbi să vândă.

8. Ridicarea restricţiilor de vot: CNVM a aprobat recent modificările din actul constitutiv al Fondului Proprietatea privind ridicarea restricţiilor de vot. Acesta ar putea fi încă un stimulent pentru marii investitori străini care urmăresc să se implice în conducerea fondului. Americanii de la Elliott, care deţin circa 13,5% din acţiunile FP, ar putea fi primii care să-şi numească membri în Comitetul Reprezentanţilor, organismul care supraveghează modul în care Franklin Templeton administrează fondul.

9. Lupta pentru preluarea controlului: Odată cu ieşirea statului din acţionariatul FP şi ridicarea restricţiilor de vot în AGA a început lupta pentru preluarea controlului fondului. Elliott e în pole position, după ce a mai cumpărat recent un pachet de 1% din acţiuni, cu 15,2 mil. euro şi a ajuns să deţină 13,5% din capitalul fondului. Americanii au o politică de investiţii extrem de agresivă şi obişnuiesc să se implice activ în administrarea companiilor în care investesc pentru a obţine profit maxim, iar metodele lor ar putea intra în contradicţie cu cele ale Franklin Templeton, administratorul actual al FP, care urmăreşte creşterea valorii fondului pe termen lung. Templeton are o serie de aliaţi puternici în rândul acţionarilor, pe sprijinul cărora s-a putut baza până acum. Printre aceştia se numără fondul britanic City of London, care deţine circa 7% din acţiuni, şi Georgia Palade van Dusen, moştenitoarea industriaşului interbelic Nicolae Malaxa, stabilită la New York, care deţine 6,36% din acţiuni. Plecând de la aceste considerente, urmă­toa­rele luni vor fi extrem de interesante, iar lupta pentru preluarea controlului FP este deschisă oricărui rezultat. Atâta timp cât deznodământul este incert, există premise de creştere pentru preţul acţiunilor.

10. Lichiditatea ridicată: Fondul Proprietatea este în prezent singura acţiune de pe bursa locală cu tranzacţii de peste un milion de euro pe zi, deci singura acţiune suficient de lichidă ca să atragă un interes real din partea fondurilor străine de investiţii care caută expunere pe România. În plus, lichiditatea ridicată permite chiar şi investitorilor mari să vândă fără să ducă preţul în jos foarte mult.

Atenţie însă la corecţii, deoarece creşterile susţinute din ultima perioadă au făcut ca toţi cei care au cumpărat acţiuni FP în ultimele şase luni să intre pe profit.

Unii dintre aceşti investitori s-ar putea hotărî să vândă pentru a-şi marca profiturile, ceea ce ar putea determina corecţii mai puternice.

De asemenea, nici cei care vor să acumuleze pachete mai mari nu au interesul să ducă preţul în sus prea mult şi ar putea aştepta ca preţul să mai scadă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO