Fonduri UE

10.000 de euro de la stat pentru tinerii care vor să-şi facă o afacere

Autor: Adriana Rosoga

03.10.2010, 23:51 7126

Persoanele care au până la 35 de ani şi care nu au deţi­nutniciodată o firmă sau acţiuni într-o altă firmă şi care vor sădebuteze în afaceri vor primi garanţii de stat pentru a obţinecredite şi ajutoare de stat nerambursabile în valoare de maximum10.000 de euro, potrivit unei ordonanţe care urmează să fieadoptată miercuri în şedinţă de guvern.

Andreea Paul (Vass), consilier al primului-ministru spune că firmacare urmează să se înfiinţeze trebuie să aibă un asociat unic saucel mult cinci asociaţi, toţi debutanţi în afaceri.
"Facilităţile propuse de ordonanţa de urgenţă implică un ajutorfinanciar nerambursabil de maximum 30% din valoarea proiectului,dar nu mai mult de 10.000 de euro. Pentru restul de bani necesariexistă două opţiuni: fie vine cu resurse proprii, fie are nevoie deun credit bancar. Pentru a facilita accesul, statul va garantamaxim 80% din valoarea creditului, dar nu mai mult de 80.000 deeuro."

De asemenea, debutanţii vor fi scutiţi şi de la plata taxelorpentru operaţiuni efectuate de ONRC, respectiv 200 de lei. O altăfacilitate o constituie scutirea de la plata CAS-ului datorat deangajator pentru maximum patru salariaţi.
"Pentru a obţine aceste facilităţi, tânărul debutant are câtevaobligaţii: proiectul de investiţii să fie bancabil, să angajezeminimum doi salariaţi, să reinvestească cel puţin 50% din profitulobţinut şi să depună semestrial un raport de progres la Agenţiapentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri(ANIPPIMM), autoritate care se află în subordinea MinisteruluiEconomie şi care care va asigura managementul şi implementareaproiectului", spune consilierul primului-ministru.

Tinerii antreprenori pierd facilităţile şi returnează integralcătre stat finanţarea dacă timp de trei ani vinde sau cesionează oparte din acţiuni altor persoane decât unor tineri debutanţi.
Prioritare la finanţare vor fi proiectele care vizează activităţiproductive şi sunt excluse afacerile gen intermedieri financiare,consultanţă, jocuri de noroc.
"Pentru tineri orice sprijin este important şi consider că o astfelde măsură legislativă va împrospăta piaţa. Chiar dacă este operioadă dificilă, tinerii îşi pot face un business dacă este binegândit, iar guvernanţii ar trebui, pe lângă această măsură, săstimuleze şi consumul", spune Dragoş Săbăreanu, partener al firmeiGlassworks, companie care produce mobilier din sticlă.
Normele de aplicare vor intra în vigoare în 15 zile de la data lacare va fi adoptată ordonanţa. Banii alocaţi de la bugetul de statpentru finanţarea tinerilor debutanţi în acest an este de 1 milionde euro, sumă care se află alocată în bugetul MinisteruluiEconomiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO