Fonduri UE

40.000 de proiecte scrise de consultanţi pentru banii de la UE. Cât câştigă un consultant şi de ce experienţă are nevoie?

Dragoş Pislaru, managerul general al GEA Strategy&Consulting: Consultantul bun ştie să ofere soluţii pentru nevoile reale ale clienţilor. Un consultant serios îşi asumă proiectul, asigurând nu doar scrierea, ci şi implementarea lui

Dragoş Pislaru, managerul general al GEA Strategy&Consulting: Consultantul bun ştie să ofere soluţii pentru nevoile reale ale clienţilor. Un consultant serios îşi asumă proiectul, asigurând nu doar scrierea, ci şi implementarea lui

15.06.2010, 19:30 10280

Câteva mii de firme de consultanţă au scris şi au depus după2008, când s-a dat drumul la finanţări, peste 24.000 de proiecte cuo valoare totală de 11,3 mld. euro pentru fondurile europene pentruagricultură şi 17.200 de proiecte cu o valoare de 40 mld. europentru fondurile structurale.

Dintre acestea, până la sfârşitul lunii mai au fost respinsepeste 7.400 de cereri de finanţare pentru fondurile structurale şiau primit decizii de finanţare circa 2.600 de proiecte cu o valoarede 7 mld. euro, în timp ce pentru fondurile de agricultură au fostsemnate aproape 10.000 de proiecte, cu o valoare totală de 1,9 mld.euro.

O piaţătânără

Peo piaţă locală de consultanţă estimată la 250-300 mil. euro anual,doar o mică parte o reprezintă încasările din consultanţa pefonduri europene, estimate de surse din piaţă la câteva zeci demilioane de euro.

Practic, încasărileobţinute până acum de consultanţi reprezintă doar avansul pentruîntocmirea documentaţiei, restul de bani urmând a fi obţinuţi înmomentul în care proiectul este declarat câştigător şi începeimplementarea.

Chiar dacăproiectele europene sunt scrise de firme de consultanţă, multe suntrespinse încă din prima fază de evaluare din cauza tratării cusuperficialitate a condiţiilor de eligibilitate şi administrative,acest aspect datorându-se şi slabei pregătiri a consultanţilor.Oficial, nu există o listă cu firmele care oferă consultanţă pefonduri europene şi nu se ştie cu exactitatenumărul acestora,care este estimat în piaţă la câteva mii.

Câtcâştigă un consultant şi de ce experienţă are nevoie pentru a scrieun proiect? Cum se face diferenţa între un consultant profesionistşi unul mai puţin bun?

Unconsultant cu experienţă în proiecte europene câştigă un salariunet de peste 600 de euro, la care se adaugă un comision între 2% şi10% din valoarea contractului de consultanţă,iar în unele cazuri şi o sumă fixă per proiect.

"Consultantul bunştie să ofere soluţii pentru nevoile reale ale clienţilor. Unconsultant serios îşi asumă proiectul, asigurând nu doar scrierea,ci şi implementarea lui", spune Dragoş Pîslaru, managerul generalal firmei de consultanţă GEA Strategy&Consulting. El spune căsunt mai multe tipuri de cursuri care pot fi urmate, însă estenecesară o specializare a consultanţilor, în funcţie deexeperienţă. "Dacă ai de exemplu background în finanţe, poţi faceanaliză cost-beneficiu pentru proiecte."

Adrian Bucică,manager de proiecte în cadrul firmei de consultanţă CompassConsulting, spune că sunt patru etape importante ale activităţii deconsultanţă în fonduri europene: identificarea/încadrareaproiectului, fundamentarea, realizarea dosarului de finanţare,implementarea proiectului. "Un consultant trebuie să aibăcunoştinţe şi experienţă referitor la analiza financiară,metodologia de întocmire a studiilor tehnico-economice (studii defezabilitate, planuri de afaceri, studii de piaţă, strategii)management de proiect (inclusiv "limba specifică finanţăriloreuropene"), programe de finanţare."

Consultant "bun"vs. consultant "mai puţin bun"

Elspune că pe piaţa locală unde sectorul de consultanţă este încă înproces de profesionalizare, există consultanţi profesionişti şiconsultanţi "mai puţin buni" (neprofesionişti şi chiar neetici)."Un consultant bun porneşte de la o nevoie de business identificatăreală a unui client, conturează un posibil proiect de investiţii şiface o încadrare a acestuia - ca şi eligibilitate - pe posibileoperaţiuni de finanţare. Un consultant "mai puţin bun" porneşte dela ideea de "hai să luăm bani europeni dacă tot există" şi, fără săexiste o nevoie de business reală pentru client, «propuneclientului proiecte finanţabile»."

Consultantulprofesionist are competenţa de a realiza un studiu de fezabilitatea proiectului şi va identifica oportunităţile, cunoaşte limbafinanţărilor europene (obiectiv general şi specific, rezultate,indicatori, activităţi, achiziţii, obiective orizontale) şirealizează dosarul de finanţare ţinând cont atât de riscurileimplicate pentru client (la evaluarea proiectului, dar şi laposibila implementare), cât şi de oportunităţile de maximizare apunctajului, mai precizează managerul de proiecte al CompassConsulting, companie de consultanţă în management, training şiconsultanţă în fonduri europene înfiinţată în 1992, care a realizatmai mult de 500 de proiecte de consultanţă. În faza de implementarea proiectului, după ce acesta a fost declarat câştigător, unconsultant bun poate asista în realizare de achiziţii, raportăritehnico-financiare, comunicare cu organismul de implementare,asigurând o mai mare predictibilitate a implementării.

Înceea ce priveşte suma pe care o percepe un consultant, AdrianBucică spune că "nu există un standard fixat, uneori este otarifare orară, alteori o tarifare procentuală din valoareaproiectului. În funcţie de complexitatea proiectului şi deexperienţă, consultanţa per oră ar putea varia între 30 şi 100euro. În cazul unui consultant "mai puţin bun", preţul variază multmai mult, putând începe de la un preţ de zece ori maimicpână la un preţ de 10-30 ori mai mare decât în primul caz (inspecial datorită tarifării procentuale)."

Pentru a deveniconsultant debutant sunt necesare cunoştinţe economice temeinice."Activitatea anterioară în domeniu este un avantaj. De asemenea,orice cursuri de management de proiect, întocmire de documentaţiide finanţare, achiziţii publice sunt plusuri în activitatea deconsultant, dar nu sunt obligatorii", afirmă Cosmin Drăgoi,managing partner al firmei de consultanţă în fonduri europene M27CED Invest, care şi-adeschis firma de consultanţă în 2007, la vârsta de 25 de ani, dupăce anterior a lucrat în mai multe firme cu obiect de activitatesimilar.

Cursurile suntutile, dar nu asigură un job

"Atestărileprofesionale demonstrează participarea şi însuşirea anumitorinformaţii, dar nu şi capacitatea de aplicare în practică şi nicinivelul prestaţiei profesionale a deţinătorului. Practic, oricefirmă de training poateobţine atestareCNFPA (Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor)pentru a oferi astfel de cursuri, însă acest fapt nu dovedeşteşi calitatea informaţiilor oferite." Astfel de cursuri costă îngeneral între 1.500 şi 2.000 de lei de persoană.

"Consultanţiinoştri sunt în primul rând oameni cu experienţă în domeniu. Slabacalitate a cursurilor acreditate de pe piaţa românească a dus la oîncredere redusă în valoarea diplomelor oferite. Aşadar, ne alegemcolaboratorii pe baza cunoştinţelor reale deţinute şi a experienţeianterioare şi nu solicităm diplome sau atestări", spune managingpartnerul M27 CED Invest, firmă care anul trecut a avut afaceri depeste 300.000 de euro şi are un număr mediu de opt angajaţi care auscris circa 140 de proiecte, inclusiv pentru fondurile depreaderare şi are 96 de proiecte câştigate.

"Laînfiinţarea, în 2007, CED Invest avea ca principal capitalcunoştinţele şi experienţa în managementul de proiect deţinute deechipa noastră. Nu am avut nevoie de atestări specifice până înmomentul când am decis abordarea clienţilor din domeniul public,unde pentru participarea la licitaţii a trebuit să avem certificateISO." El spune că un consultant debutant câştigă între 1.000 şi2.000 de lei, în timp ce un consultant cu experienţă câştigăîncepând cu 2.500 de lei pe lună şi până la procente din valoareaproiectului plus suma fixa per proiect.

Cosmin Drăgoi ainvestit iniţial sub 10.000 de euro pentru a-şi deschide propriafirmă de consultanţă, bani necesari pentru dotarea biroului, însădin cauza întârzierii cu care au fost lansate fondurile structuraleîn România, costurile de funcţionare s-au adăugat la investiţiainiţială. Veniturile companiei au început să apară abia lasfârşitul lui 2007, când au apărut şi primii clienţi.

În2009, CED Invest s-a afiliat la grupul austriac de consultanţă M27,care deţine birouri în şase ţări europene cu peste 350 de clienţiprivaţi şi peste 60 de clienţi autorităţi publice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO