Fonduri UE

Atragerea de fonduri europene, ca melcul

Atragerea de fonduri europene, ca melcul
09.08.2010, 23:56 69

Autorităţile au plătit beneficiarilor de fonduri structuralepeste 370 de milioane de euro în primele şapte luni ale anului, cu20% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut, ceea ceface ca ţinta de plăţi de 1-1,3 mld. de euro, estimată dereprezentanţii guvernului la începutul anului, să fie greu deatins.
În luna iulie au intrat în buzunarul firmelor şi al autorităţilorpublice, rambursări şi prefinanţări de 66,9 mil. euro, ceea ce ducela un grad de absorbţie de 10,3%.
La începutul anului, autorităţile esti­mau că în 2010 nivelulplăţilor de fonduri structurale va atinge 1-1,3 mld. de euro,bazându-se pe experienţa lui 2009, când ritmul de absorbţie acrescut semnificativ în a doua parte a anului.
Cu toate că nivelul plăţilor efective este încă departe de aceastăvaloare, Cătălin Vătafu, consilier pe fonduri euro­pene alprimului-ministru Emil Boc, spune că este optimist şi că seaşteaptă ca în a doua parte a anului valoarea plăţilor efective săse tripleze în raport cu primul semestru.
"În semestrul al doilea din 2009, valoarea plăţilor efective a fostde trei ori mai mare decât cea înregistrată în primul semestru.Mergând pe această tendinţă, în a doua parte a anului ar trebui săavem plăţi de circa 900 mil. euro. Acesta era scenariul laînceputul anului. Acum rămân optimist, dar este un optimismmoderat", precizează Vătafu.
Anul trecut, firmele şi autorităţile publice care au câştigatproiecte pe fonduri europene au primit 600 de milioane de euro carambursări şi sume acordate în avans.
"De regulă, multe dintre proiectele contractate îşi derulează înprima parte a anului licitaţiile şi achiziţiile, iar în partea adoua a anului vin cu cererile de rambursare. (...) Sper ca o datăcu îmbunătăţirea legii achiziţiilor publice să nu ne mai lovim deproblema contestaţiilor, care este unul dintre principaleleimpedimente în derularea proiectelor europene", mai spune Vătafu.El spune că un procent destul de însemnat de firme care au câştigatproiecte europene îşi reziliază contractele din cauza crizeieconomice şi a faptului că au acces mai greu la credite. Deexemplu, pe Programul Operaţional de Creştere a CompetitivităţiiEconomice, un procent de 10% din firmele care au câştigat proiectepe fonduri europene pentru investiţii şi-au reziliatcontractele.
Consultanţii pe fonduri europene sunt însă sceptici şi consideră cămai degrabă anul 2011 ar putea reprezenta un vârf al plăţilor,având în vedere că la sfârşitul anului trecut şi începutul acestuian am asistat la semnarea de contracte care încep în acest animplementarea. "Per ansamblu, deşi sunt un set de variabile,referitor la ritmul unor evaluări/contractări pe diferite axe, tindsă cred că semestrul al doilea al acestui an ar putea fi maidegrabă similar cu primul semestru. Însă anul 2011 poate reprezentaun vârf, când am putea asista la dublare sau triplare faţă de 2010,ţinând cont că un set mare de proiecte aprobate/contractate lasemestrul al doilea din 2009 şi 2010 ar ajunge în etapa de vârf deimplementare", spune Irina Condruc, specialist finanţărinerambursabile în cadrul companiei Compass Consulting.
Ea precizează că în primul semestru din 2010, plăţile realizatecătre beneficiari au fost în special pentru patru programeoperaţionale, spre care s-au îndreptat 95% din bani: programuloperaţional regional (160 mil. euro), programul pentru resurseumane (63 mil. euro), programul de creştere a competitivităţiieconomice (34 mil. euro) şi programul de mediu (31 mil. euro). "Peprogramele destinate resurselor umane sumele sunt în principalaferente unor prefinanţări care au fost contractate în ultimeleluni şi este posibil ca în a doua parte a anului sumele plătite săscadă comparativ cu primul semestru."
În luna iulie autorităţile a semnat cu beneficiarii 198 decontracte cu o valoare totală de 500 de milioane de euro. Astfel,numărul deciziilor de finanţare a ajuns la peste 3.200, proiectecare au o valoare cumulată de 7,9 mld. euro. În curs de evaluare seaflă 5.600 de proiecte cu o valoare totală de peste 9,7 mld. deeuro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO