Fonduri UE

Bilanţul fondurilor UE la şase luni: doar jumătate din obiectiv

Foto Shutterstock

Bilanţul fondurilor UE la şase luni: doar jumătate din obiectiv

Autor: Gabriel Razi

23.06.2011, 00:06 634

Fondurile absorbite de la UE pe primele şase luni ale anului seridică la 830 mil. euro, adică jumătate din obiectivul iniţial de1,6 mld. euro care ar fi trebuit atrase în prima jumătate a anului,conform datelor prezentate de Andreea Paul Vass, consilier economical premie­rului Emil Boc.

Ţinta guvernului pentru 2011 este de 3 miliarde de euro. Înprima parte a lunii iunie România a reuşit să facă plăţi cătrebeneficiarii de fonduri europene în valoare de 65 mil. euro.

Aceste date oferă un prim indiciu privind evoluţia atragerii defonduri europene din această lună, care ar putea fi mult subestimările guvernului. Dacă ritmul din perioada 1-17 iunie se vapăstra şi în a doua parte a lunii, România ar putea atrage în totalîn această lună în jur de 120-130 mil. euro, cu 30 mil. euro maimult ca luna trecută, dar mult sub media lunară necesară pentru caguvernul să poată atinge ţinta asumată pentru acest an.

Absorbţia fondurilor UE a ajuns la jumătatea aces­tei luni la12,7%, în creştere cu 0,3% faţă de sfârşitul lunii anterioare.

La sfârşitul lunii mai erau depuse în total 28.400 de proiectecu o valoare totală de 54,4 miliarde de euro, conform datelorAutorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale(ACIS).

Numărul proiectelor aprobate se ridică la 8.073, cu 362 maimulte decât la sfârşitul lui mai.

Valoarea proiectelor aprobate în prima parte a lunii iunie seridică la 200 de milioane de euro, în creştere cu 1% faţă de lunatrecută. Proiectele pentru care beneficiarii au semnat dejacontractele de finanţare se ridică acum la 6.048, în creştere cu162 de dosare faţă de luna anterioară.

Valoarea totală a contractelor semnate se ridică la 13,1miliarde de euro.

Luna trecută plăţile pentru proiectele europene s-au ridicat la121 de milioane de euro, cu 11% mai puţin decât media primelorcinci luni.

În mai România nu a făcut însă nicio plată din bani europenipentru programul operaţional Transport, cu ajutorul căruia artrebui dezvoltată infrastructura locală.

În perioada 2007-2013 România are disponibile fonduri europenede 4,5 miliarde de euro pentru infra­structură.

Luna trecută au fost semnate însă trei contracte pe fondurieuropene prin POS Transport în valoare totală de 270 de milioane deeuro, însă rămâne de văzut dacă plăţile vor ajunge la beneficiarişi implicit în economia românească în următoarele două săp­tămâni.

Situaţia absorbţiei fondurilor europene până la 17 iunie2011

  • Plăţi: 2,57 miliarde de euro

  • Absorbţie: 12,7%

  • Prefinanţări: 1,5 miliarde de euro

  • Rambursări: 0,99 miliarde de euro

  • Proiecte contractate: 6.048 în valoare de 13,1 miliarde deeuro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO