Fonduri UE

Bruxelles-ul cere noi reglementări privind achiziţiile publice şi conflictele de interese ca să deblocheze plăţile

Bruxelles-ul cere noi reglementări privind achiziţiile publice şi conflictele de interese ca să deblocheze plăţile

Leonard Orban, ministrul afacerilor euro­pe­ne

Autor: Marius Fratila, Bogdan Alecu

29.10.2012, 00:07 1096

Oficiali ai Comisiei Europene au solicitat Guvernului, pentru a debloca plăţile pe programele presuspendate, noi măsuri de reglementare privind achiziţiile publice şi conflictele de interese, potrivit declaraţiilor lui Leonard Orban, ministrul afacerilor euro­pe­ne, după vizita de vineri la Bruxelles.

"Sunt un complex de măsuri care trebuie lua­te în special pe achiziţiile publice, modul în care instituţiile româneşti sunt capabile să iden­tifice problemele care apar pe licitaţii", a spus Orban.

Potrivit acestuia, oficialii CE au cerut şi sancţiuni mai dure pentru conflictele de inte­re­se, precum şi mecanisme mai eficiente în prevenirea şi depistarea acestora.

De asemenea, Orban a arătat că rămâne de văzut dacă pentru implementarea măsurilor ce­rute de CE sunt necesare modificări ale legislaţiei actuale.

Totodată, Comisia a cerut îmbunătăţirea capacităţii administrative a sistemului insti­tu­ţional de absorbţie a fondurilor europene.

Potrivit ministrului afacerilor europene, mărirea salariilor funcţionarilor din ministere care lucrează cu fondurile europene va trebui compensată în paralel cu măsuri de premiere a performanţei, precum şi de sancţionare. "Nu se vor mai putea acorda sporuri fără a evalua performanţa", a spus Orban.

El a arătat că Guvernul acordă "prioritate maximă" aplicării măsurilor necesare evitării suspendării programelor şi axelor pentru care CE a notificat joi presuspendarea. Guvernul va avea mai mult de două luni pen­tru remedierea acestor proble­me pentru că termenul de două luni se va socoti după primirea scri­sorilor de notificare în limba ro­mână, care vor veni peste "câte­va săptămâni", a precizat Orban.

În ceea ce priveşte nivelul co­rec­ţiilor fi­nan­ciare propuse de Co­misia Europeană pen­tru progra­me­le Transport, Mediu, Com­pe­titivi­tate Economică şi Regional se ridică la apro­ximativ 600 de milioane de euro, potrivit de­claraţiilor lui Leonard Orban.

Potrivit ministrului Orban, la cele 600 de milioane de euro pentru cele patru programe menţionate se mai adaugă şi cele aproximativ 175 de milioane de euro de corecţii financiare deja acceptate pentru programul POSDRU.

ZF a analizat ce s-ar fi întâmplat dacă România ar fi absorbit în exerciţiul financiar 2007-2013 fonduri europene de 10 miliarde de euro, adică jumătate din banii europeni puşi la dispoziţie şi nu 1,8 miliarde de euro. Dacă sce­nariul s-ar fi transpus în realitate, România ar fi putut menţine economia pe plus în anii de criză şi ar fi făcut revenirea mult mai rapidă, aşa cum este cazul Poloniei, care are o rată de absorbţie de 40%. Mai mult, potrivit analizei ZF, în aceste condiţii salariile bugetarilor nu ar fi fost tăiate cu 25% şi nici TVA ma­jo­rată de la 19% la 24%, ce­ea ce ar fi ajutat con­sumul şi implicit pro­duc­ţia de bunuri, iar dispo­ni­bilizările ar fi fost mai puţine. În pre­zent, Ro­mânia se con­fruntă cu o blocare cvasito­tală pe fon­durile UE la o rată de absorbţie de sub 10%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO