Fonduri UE

CE a sistat plăţile pentru Axa 2 a POR şi cere verificarea tuturor contractelor încheiate

Autor: Emil Popescu - Mediafax

21.06.2011, 09:48 371

Comisia Europeană a întreruptplăţile pentru Axa 2 a Programului Operaţional Regional (POR)-Îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport-,din cauza deficienţelor constatate, şi a cerut autorităţilor românesă verifice toate contractele de lucrări încheiate cu beneficiariiAxei 2.

Comisia Europeană a comunicatMinisterului Dezvoltării Regionale şi Turismului Raportulpreliminar al misiunii de audit efectuată în România în perioada 28martie - 1 aprilie 2011, având obiect verificarea mai multorproiecte finanţate în cadrul Axei 2 a POR, respectiv reabilitareaDJ 701 limita jud. Dâmboviţa-Gratia-Poeni-Silistea-ScurtuMare-Slăveşti-Ciolăneşti-Zambreasca-Dobroteşti, beneficiar CJTeleorman, reabilitare DJ 506 Cervenia-Vităneşti-Băbăiţa,beneficiar CJ Teleorman, modernizare sistem rutier pe DJ 101B, DN 1Snagov- Gruiu, beneficiar CJ Ilfov, şi modernizarea infrastructuriide acces la zonele turistice cu poţential demonstrat ale judeţuluiBuzău, beneficiar Parteneriat UAT CJ Buzău- UAT ComunaMereni.

"În Raport, Comisia Europeanăvorbeşte despre deficienţele din sistemul de achiziţii publicefolosite în adjudecarea contractelor de lucrări în cadrul Axei 2 aPOR: utilizarea unor criterii de selecţie discriminatorii de cătreautorităţile contractante în selecţia constructorilor, folosireanejustificată a procedurii accelerate şi lucrări suplimentarecontractate ca lucrări similare", se arată într-un comunicat alMDRT.

Ca urmare a deficienţelorconstatate, Comisia Europeană a transmis MDRT decizia deîntrerupere a plăţilor intermediare pentru Axa 2 până laîndeplinirea măsurilor cerute.

"Comisia Europeană a propusautorităţilor române să verifice toate contractele de lucrăriîncheiate de beneficiarii Axei 2 (124 de contracte de lucrăriadjudecate). După această etapă de verificare care se va desfăşuraîn lunile iulie-august 2011, autorităţile române vor transmiteComisiei Europene concluziile verificărilor şi propuneri deacţiune. În urma reverificării procedurilor de achiziţie publică,pot fi propuse corecţii financiare cuprinse între 2% şi 100% dinvaloarea proiectelor găsite cu deficienţe", se precizează încomunicat.

În acelaşi timp, CE a cerutRomâniei să eficientizeze sistemul de management şi control îndomeniul achiziţiilor publice, sistem în care ANRMAP şi UCVAP suntinstituţii naţionale responsabile, mai arată ministerul.

La sfârşitul lunii mai, ministrulDezvoltării şi Turismului, Elena Udrea, a declarat la emisiunea"După 20 de ani", difuzată de ProTV, că în cazul MDRT s-auconstatat nereguli în derularea procedurilor la patru proiecte peAxa 2, ea precizând că se aşteaptă raportul oficial.

Udrea a subliniat că dupăaprobarea proiectelor, banii pleacă de la minister cătreautorităţile locale, beneficiari care organizează licitaţii. Ea aprecizat că, de multe ori, la acest nivel fie nu există experienţăîn organizarea de licitaţii, fie multe licitaţii sunt "vizibil"direcţionate spre anumite firme.

Preşedintele Traian Băsescu adeclarat la RRA, la 26 mai, că au fost făcute verificări la uneleproiecte locale din fonduri UE, constatându-se nereguli, ceea ceînseamnă că există riscul ca banii să fie returnaţi.

Preşedintele a spus că existăprobleme în implementarea unor contracte cu fonduri europene,atunci când ele sunt transferate de la ministere la nivelulautorităţilor locale. "Sunt semnale extrem de serioase şi mai binene oprim decât să continuăm aşa", a spus preşedintele, adăugând căexistă riscul repetării situaţiei cu fondurile SAPARD, când Româniaa trebuit să restituie sume importante CE.

"Pentru că sunt la Radioul public,transmit un semnal administraţiei publice locale: atenţie la baniide la MDRT, Ministerul Agriculturii, Ministerul Muncii - respectaţiprocedurile pentru că deja sunt semnale foarte puternice", a spuspreşedintele.

El a spus că s-au făcut verificăriprin sondaj la 13 proiecte, dintre care în 10 cazuri au fostconstatate nereguli după ce ministerul transferase contractele lanivel local. "Trebuie să ştie toţi că vor plăti", a mai spuspreşedintele.

Comisia Europeană a anunţat la 26mai că va întrerupe plăţile vizând o parte a proiectelor din cadrulProgramului Operaţional Regional, se arăta într-un răspuns transmisde serviciul de presă al Executivului european, la începutul luniiiunie, la solicitarea MEDIAFAX.

"Putem confirma faptul că CE aanunţat la 26 mai că va întrerupe plata privind o parte dinProgramul Operaţional Regional. Subliniem că este vorba despre oîntrerupere a plăţilor, nu despre o suspendare a plăţilor.Autorităţilor române li se cere să îndeplinească solicitărileformulate pe baza descoperirilor auditului preliminar, astfel încâtComisia să poată executa plăţile legate de acest program", se arătaîn răspunsul transmis de serviciul de presă al CE, în care nu seprecizau la acel moment detalii despre programele aflate îndiscuţie, concluziile exacte ale auditului sau sumele a căror platăse întrerupe.

Potrivit sursei citate, Româniapoate utiliza în perioada 2007 - 2013 fonduri de 19,667 miliarde deeuro din POR, cărora trebuie să li se adauge o contribuţienaţională obligatorie de 4 miliarde de euro.

"Până în prezent, din baniidisponibili pentru România în Fondul de Coeziune - utilizat pentruproiectele mari de infrastructură şi mediu - 15,1% au fost plătiţide Comisie. Din Fondul European de Dezvoltare Regională s-au plătit13,6%, iar din Fondul Social European, pentru proiecte educaţionaleşi sociale, s-au plătit proiecte în valoare de 14,2%", precizaComisia în răspunsul transmis MEDIAFAX.

"Pentru toate cele trei fonduri laun loc, rata de absorbţie la nivelul UE este de 25,1 %. România seaflă potrivit acestor date sub media la nivel european, însăautorităţile române au promis că sunt sau că vor fi organizatestructuri pentru îmbunătăţirea situaţiei", se mai arăta înrăspunsul citat, care preciza că cifrele transmise sunt cele mairecente, respectiv din data de 11 mai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO