Fonduri UE

Ce condiţii trebuie să respecte firmele care au câştigat proiecte UE pentru a nu da banii înapoi

Autor: Adriana Rosoga

20.09.2010, 23:57 70

Greul pentru firmele care au câştigat proiecte europene nu seopreşte odată cu încheierea proiectului, fie că este vorba deachiziţie de utilaje, mobilier, calculatoare sau de construcţia dehale de producţie.
Pentru o perioadă de trei sau cinci ani, firmele sunt obligate sămenţină numărul de locuri de muncă pe care au spus că le vor creaprin proiect şi să menţină investiţia, altfel, pentru orice abaterede la termenii contractuali, autorităţile care gestioneazăfondurile europene pot să ceară returnarea în totalitate sauparţial a banilor de la UE.

"Principala condiţie pe care trebuie să o îndeplineşti ca să nu fiipus în situaţia de a da banii înapoi este să respecţi ce ai scrisîn proiect, să urmezi fiecare pas din contract. De aceea, cândscrii proiectul, este important să nu stabileşti termene şitargeturi pe care nu le poţi îndeplini", spune Victor Lenghel,administratorul firmei Advertigo din Braşov, care oferă servicii depublicitate şi organizare evenimente şi care a solicitat 170.000 deeuro de la UE pentru a achiziţiona şase pachete complete de sistemede lasere şi accesorii.
Implementarea proiectului care a fost depus în cadrul ProgramuluiOperaţional Regional (POR), 4.3 "Sprijinirea dezvoltăriimicroîn­tre­prinderilor", s-a finalizat în luna iulie, iar până înprezent, compania a primit circa 150.000 de euro de la UE.

"Proiectul a fost construit în patru etape. Până în prezent amprimit banii pe trei etape şi am depus acum şi ultimul dosar derambursare. Sumele de la UE au venit după două luni de la depunereadosarului", explică Lenghel una dintre dificultăţile cu care s-aconfruntat în implementarea proiectului. Valoarea totală aproiectului s-a ridicat la 270.000 de euro. "Am urmărit să derulezla timp investiţia, să respect termenele din contract. Chiar dacăpiaţa de entertainment a scăzut şi nu mai sunt la fel de multeevenimente ca înainte de criză când am scris noi proiectul, amcreat şase locuri de muncă pe care trebuie să le menţinem timp detrei ani."
Firmele trebuie să respecte o serie de condiţii atât la depunereadocumentaţiilor şi în perioada în care derulează proiectul, cât şiîn perioada de monitorizare, adică până la trei sau cinci ani dupăfinalizarea investiţiei, în funcţie de programul prin care s-aobţinut finan­ţarea europeană.
"Este important ca firmele să respecte perioada de depunere astudiilor, a actelor originale şi a celorlalte documente, deexemplu pentru liniile de finanţare unde iniţial se face oînregistrare online a poiectului, urmând ca depunerea dosaruluifizic să se realizeze într-un interval specificat", spune IrinaCondruc, specialist în finanţări nerambursabile în cadrul firmei deconsultanţă Compass Consulting. Ea mai precizează că toateactivităţile pe care solicitantul se angajează să le efectueze prininvestiţie, atât la faza de implementare a proiectului, cât şi înperioada de monitorizare şi pentru care a primit punctaj laselecţie, devin condiţii obligatorii.

Un alt aspect la care firmele trebuie să fie atente este procedurade achiziţii. "Găsirea unor neconcordanţe în derularea procedurilorde achi­ziţii sau nerespectarea acestora poate duce la declarareacheltuielilor în cauză ca fiind neeligibile, şi prin urmare nu vorfi rambursate", spune Condruc.
Termenele prevăzute în contractul de finanţare (începereaachiziţiilor, graficul cererilor de rambursare) trebuie de asemenearespectate, iar eventuale decalaje sau întârzieri pot fi prevăzuteprin acte adiţionale ulterioare, care trebuie întocmite întermen.
"Înştiinţarea autorităţii de management de către beneficiarreferitor la eventuale întârzieri sau modificări trebuie să se facăînaintea expirării termenului prevăzut în contractul definanţa­re", mai precizează Condruc.
Toţi indicatorii prevăzuţi în proiect, indiferent că vorbim desprenumărul de locuri de muncă nou create sau nu­mărul de echipamenteachiziţionate, trebuie respectaţi pe perioada menţionată în ghidulsolicitantului. "Investiţia trebuie menţinută în condiţiileprevăzute în contractul de finanţare timp de trei ani pentruIMM-uri şi timp de cinci ani pentru întreprinderi mari."
Pe de altă parte, Alina Dan, manager de proiect în cadrul firmei deconsultanţă Pegas, susţine că firmele trebuie să ţină o evidenţăcontabilă distinctă pe proiect, dar şi să fie transparente prininformarea şi publicarea proiectului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO