Fonduri UE

Cotovelea secretar de stat la MAEur: De săptămâna viitoare încep plăţi de la bugetul de stat pentru proiecte POSDRU

Cotovelea: De săptămâna viitoare încep plăţi de la bugetul de stat pentru proiecte POSDRU

Autor: Aurelia Alexa

05.10.2012, 14:25 1495

Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Europene (MAEur) Răzvan Cotovelea a spus, la conferinţa "Investing in today`s youth. Preparing tomorrow`s workforce", că Guvernul va începe săptămâna viitoare, prin Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, să facă plăţi interne, de la bugetul de stat, pentru cereri de rambursare din cadrul POSDRU.

Cotovelea a spus că suma totală alocată în acest sens se ridică la 110 milioane de euro, peste 1.000 de beneficiari urmând să aibă soluţionate cereri de rambursare.

"Nu este o sumă mare, dar este o gură de oxigen. Banii au fost deja transferaţi Ministerului Muncii şi plăţile se fac în funcţie de cum au fost depuse cererile de rambursare. (...) Sunt universităţi şi proiecte care nu au mai fost plătite de un an, un an şi jumătate. Nu e nimic politic în efectuarea acestor plăţi", a spus secretarul de stat din MAEur.

El a adăugat că România era în 2008 pe locul doi, după Austria, în ce priveşte finalizarea negocierilor pentru toate programele operaţionale, acum fiind pe ultimul loc la capitolul absorbţie.

"Va trebui să demonstrăm că a fost un derapaj nefericit ce s-a întâmplat în ultimii doi ani. S-a pierdut o perioadă extrem de importantă, de doi ani, iar România se clasează pe ultimul loc în ce priveşte absorbţia. (...) Facem apel la colegii din Ministerul Educaţiei şi din Ministerul Muncii, ca strategiile pe care le fac să fie realist realizate şi să avem un program dedicat educaţiei şi cercetării", a mai spus Răzvan Cotovelea.

Peste 150 de ONG-uri i-au transmis premierului Victor Ponta, în septembrie, o scrisoare deschisă prin care îl avertizau că soluţiile lor pentru continuarea proiectelor europene s-au terminat şi cereau reluarea plăţilor POSDRU până în 30 septembrie, arătând că altfel peste 1,6 milioane de români vor fi afectaţi.

Organizaţiile neguvernamentale arătau că, din lipsa resurselor financiare, se vor închide forţat proiecte aflate în implementare şi 1.650.000 de români, beneficiari finali ai acestor programe, vor avea de suferit.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, declara că soluţia pentru beneficiarii POSDRU care întâmpină probleme severe din cauza întreruperii plăţilor de către Comisia Europeană este efectuarea de plăţi interne de la bugetul de stat, prin ministerele Muncii şi Educaţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO