Fonduri UE

Cum explică şeful ACIS absorbţia slabă a fondurilor structurale: după tăierea salariilor, angajaţii autorităţilor de management rup uşa la 16:30

Autor: Liviu Chiru

28.04.2011, 11:54 558

Plăţile efective făcute de Guvernîn contul proiectelor contractate pe fonduri europene totalizau pe22 aprilie 2,3 miliarde de euro, adică numai 11,6% din totalulsumelor disponibile în alocarea 2007-2013.

Până la sfârşitul anului Autoritatea de Coordonare a InstrumentelorStructurale (ACIS) şi-a planificat mai mult decât o dublare a rateide absorbţie, până la 25%, însă măsurile avute în vedere seconcentrează pe reducerea birocraţiei, fără să fie hotărâte pânăacum modificări radicale ale modului de funcţionare.

Cătălin Vătafu, şeful ACIS,justifică rata slabă de absorbţie prin derularea greoaie aautorizării plăţilor, dar şi prin lipsa de motivare a angajaţilorautorităţilor de management.

"Măsurile de austeritate adoptateanul trecut au avut un recul şi asupra angajaţilor autorităţilor demanagement. Înainte stăteau cu voie bună la birou până la oraşapte, acum patru şi jumătate rup poarta", a spus Vătafu în cadrulunui seminar pe tema absorbţiei fondurilor structurale organizat deUniCredit Ţiriac Bank.

Recent, ACIS a fost trecută dinsubordinea Ministerului Finanţelor în coordonarea directă aprimului-ministru. Odată cu acest transfer, conducerea ACIS a fostpreluată de Vătafu, consilier al premierului. El spune că Guvernula aprobat săptămâna aceasta un plan cu şapte direcţii principalepentru fluidizarea absorbţiei fondurilor structurale, însă nu aprezentat detalii specifice.

"Trebuie să fie o diviziune amuncii între autorităţile statului. Să nu mai fie aceleaşidocumente verificate de mai multe ori", spune Vătafu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO