Fonduri UE

Cursuri de training: gratis în proiecte UE, 1.500 de euro pe cont propriu

Autor: Laurentiu Cotu

23.09.2010, 23:58 819

Firma clujeană de training Know Team, cu afaceri de 110.000 deeuro anul trecut, va instrui gratuit 3.800 de tineri fără loc demuncă în cadrul unui proiect de finanţare europeană nerambursabilăde aproape 633.000 de euro.
"În condiţiile în care aceste cursuri nu ar fi finanţate dinfonduri UE, un training cu 5 module ar costa 1.500 de euro pentruun participant, iar un program de training de leadership, orientarecătre client şi comunicare în jur de 900 de euro. Pe piaţa localăexistă în prezent foarte puţine traininguri cu certificareeuropeană", a de­clarat Adriana Danci, 42 de ani, general managerşi proprietar al Know Team, care are activităţi şi în domeniulleasingului de per­sonal.

Participarea gratuită la programe de training finanţate dinfondurile europene pentru resurse umane reprezintă o alternativăpentru tinerii care nu reuşesc să-şi găsească un loc de muncă, încontextul în care majoritatea celor care mai fac angajări au oplajă mai mare de candidaţi şi, de regulă, îi aleg pe cei cuexperienţă.
Grupul-ţintă al proiectului, care se desfăşoară pe o durată de doiani, îl reprezintă tinerii cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de anicare provin din regiunile Nord- Vest, Vest şi Bucureşti-Ilfov."Proiectul prevede participarea tinerilor la 25 de workshop-uri, 65de sesiuni de training, 6 târguri de joburi şi sesiuni de asistaredirectă în vederea an­gajării, în Bucureşti, Cluj-Napoca şiTimişoara. Persoanele înscrise trebuie să nu aibă carte de muncă,să fie casnici, elevi sau studenţi la o instituţie şcolară urbanădin regiu­nile Nord-Vest, Vest şi Bucureşti-Ilfov", a mai spusDanci.

Scopul este ca 100 dintre participanţii la activităţile din proiectsă se poată angaja, 500 să participe la workshop-uri, 3.000 latârgurile de joburi, iar alţi 200 să fie instruiţi în vedereadobândirii de competenţe antreprenoriale, de leadership, deorientare către client şi de comunicare.
Valoarea totală a proiectului se ridică la peste 3 mil. lei(aproxi­mativ 732.000 de euro), dintre care 2,6 mil. lei (circa633.000 de euro) reprezintă fi­nan­ţarea euro­peană, restul fiindcon­tribuţia naţională şi contribuţia proprie.
Potrivit reprezentanţilor companiei clujene, în momentul de faţăexistă pe piaţa locală companii care sunt interesate de tineri custudii medii, vorbitori de limbi străine, altele decâtengleza.
Cererea cea mai mare pe piaţa muncii vine din partea firmelor deBPO, companiilor din IT şi celor din domeniul industrial. Printrecompaniile care fac angajări anul acesta se numără Genpact, Wipro,HP, IBM, ING Asigurări, Competence Call Center sau XL World.
România are la dispoziţie fonduri europene în valoare de 4,2miliarde de euro până în 2013 pentru dezvoltarea resurselorumane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO