Fonduri UE

Fondurile UE au frânat brusc din cauza scandalului Botiş

Fondurile UE au frânat brusc din cauza scandalului Botiş

Autor: Gabriel Razi

15.05.2011, 23:55 1445

Pe 15 aprilie a izbucnit scandalulde corupţie care a dus cinci zile mai târziu la demisia ministruluimuncii Nelu Ioan Botiş. În consecinţă, în luna aprilie absorbţiapentru Programul Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane, unuldintre cele mai mari programe de fonduri UE ca mărime, în valoaretotală de 3,4 miliarde de euro, a scăzut cu 74% faţă de lunaanterioară.

De cealaltă parte, Cătălin Vătafu,şef al Autorităţii pentru Coordonarea InstrumentelorStructurale(ACIS), spune că absorbţia proastă din aprilie sedatorează iernii lungi din acest an.

"În aprilie se decontează îngeneral lucrările de la sfârşitul anului trecut, din ultimele luni,când marile lucrări de investiţii au fost sistate din cauzavremii", a explicat pentru ZF Cătălin Vătafu, şef al Autorităţiipentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS).

Nivelul plăţilor făcute în lunaaprilie este şi cel mai slab din acest an, în condiţiile în care înianuarie la beneficiarii proiectelor pe fonduri structurale auajuns 150 de milioane de euro, în timp ce în februarie şi martie aufost făcute plăţi de 105 milioane de euro, respectiv 245 milioanede euro. Pentru acest an Guvernul şi-a asumat o ţintă de absorbţiede 3 miliarde de euro, însă, având în vedere absorbţia slabă dinaprilie, este greu de crezut că acest lucru esterealizabil.

Dacă se păstrează acest ritm, lasfârşitul anului în conturile beneficiarilor de fonduri europene artrebui să ajungă în total 1,7 miliarde de euro, cu 1,3 miliarde deeuro mai puţin decât şi-a propus executivul condus de EmilBoc.

Autorităţile se bazează în acestan pe programele de Mediu şi Transport, însă programele de mediu aumers prost. Faţă de luna anterioară plăţile pentru POS Mediu, princare sunt realizate investiţii în infrastructura de mediu, auscăzut cu 80%, până la 12,6 milioane de euro. În aceeaşi notăProgramul Operaţional Asistenţă Tehnică, care sprijină absorbţia defonduri UE, nu a atras în aprilie niciun ban. De cealaltă parte,plăţile din aprilie pentru POS Transport au crescut cu 20% faţă demartie, până la 1,4 milioane de euro. Gradul de absorbţie pentruacest program, cu ajutorul căruia ar trebui dezvoltatăinfrastructura de transport a României, este de 2,6%, cel maiscăzut dintre toate cele şapte programe prin care sunt atrasefonduri de la Bruxelles.

Totuşi, Ministerul Transporturilor a atribuit prin licitaţie înurmă cu o lună contracte pentru construcţia a 183 de kilometri deautostrăzi, ce urmează a fi construite cu ajutorul unor fondurieuropene în valoare de circa 1 miliard de euro.

Absorbţie de aproape 12% la sfârşitul luiaprilie

România beneficiază în perioada 2007-2013 de fonduri europene deaproape 20 de miliarde de euro, dar în prezent au fost făcute plăţide 2,3 miliarde, circa 12% din total. În acest moment România ar fitrebuit să absoarbă deja 10 miliarde de euro. La şfârşitul luniiaprilie erau depuse în total puţin peste 28.000 de proiecte pentruatragerea de fonduri structurale, cu 500 mai multe decât în lunaanterioară, respectiv cu 3.200 mai multe faţă de începutul anului.Din totalul proiectelor depuse până în prezent, aproximativ 16.500au fost aprobate, peste 60% din total. Din totalul proiecteloraprobate, 7.400 au primit undă verde iar 5.400 au reuşit să obţinădecizii de finanţare.

PO Regional, lider la plăţi

Cu un grad de absorbţie de 20% la sfârşitul lui aprilie PORegional, prin care sunt atrase fonduri pentru dezvoltareaeconomică a regiunilor României, stă cel mai bine la capitolulplăţi, acestea ridicându-se la 812 milioane de euro. Pe locul aldoilea, cu plăţi în valoare de 650 de milioane de euro, se claseazăProgramul Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane, prin care suntimplementate proiecte care dezvoltă capitalul uman şi promoveazăcultura antreprenorială. La celalalt capăt, cu plăţi de 12,8milioane de euro, se clasează PO Asistenţă Tehnică şi PODezvoltarea Capacităţii Administrative (PO DCA) cu plăţi de 15milioane de euro. Prin PO DCA se urmăreşte îmbunătăţirea calităţiişi eficienţei serviciilor publice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO