Fonduri UE

Gabriel Friptu, şeful autorităţii de management care gestionează Programul Operaţional Regional: Promisiunea unui şef de fonduri europene: Până la finalul lui 2012 vor intra în economie 500 de milioane de euro

Gabriel Friptu, şeful autorităţii de management care gestionează Programul Operaţional Regional: Promisiunea unui şef de fonduri europene: Până la finalul lui 2012 vor intra în economie 500 de milioane de euro

Autor: Adelina Mihai

14.12.2011, 00:05 1320

Încă 500 de milioane de euro vor intra în economie până la finalul anului viitor din rambursările acordate de Comisia Europeană pentru beneficiarii de proiecte finanţate prin Programul Operaţional Regional (POR) dacă oficialii europeni vor debloca plăţile, acesta este obiec­tivul pe care şi-l asumă Gabriel Friptu, şeful autorităţii de management care gestionează POR.

"Rata de absorbţie a fondurilor alocate prin POR este în prezent de 7,4-7,5%, iar până la sfârşitul anului estimez că va ajunge la aproape 14% dacă se vor debloca plăţile. Pentru anul viitor estimăm că suma se va dubla, iar rata de absorbţie va ajunge undeva la 30%", a spus Gabriel Friptu. România are neapărată nevoie de banii aceştia, în lipsa finanţărilor externe care au devenit extrem de scumpe, iar atragerea de fonduri europene a devenit unica soluţie pentru a menţine economia pe linia de plutire.

În perioada 2007- 2013, România are la dispoziţie o sumă de 4,4 miliarde de euro alocată prin POR, din care 3,7 mld. euro sunt alocaţi prin Fondul Euro­pean Dezvoltare Regională (FEDR), restul fiind contribuţia de la bugetul de stat.

Până la finele lunii noiembrie a acestui an, plăţile "curate" făcute de Comisia Europeană pentru proiectele finanţate prin POR au fost de 274 de milioane de euro, ceea ce ar corespunde unei rate de absorbţie de 7,3%. Dacă aceasta se va dubla până la finele anului, în economie vor intra încă 251 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că plăţile totale făcute prin POR vor ajunge la finele anului viitor, conform estimărilor, la suma de 750 de milioane de euro, bani "curaţi" de la Uniunea Europeană.

În cadrul POR s-au semnat contracte pentru aproape 2.400 de proiecte până în prezent, iar fondurile europene au fost folosite pentru reabilitarea spitalelor, a şcolilor sau a căminelor de bătrâni, dar şi pentru infrastructura oraşelor sau pentru microîntreprinderi. Plăţile pentru Axa 2 a POR, program aflat în gestiunea Ministerului Dezvoltării condus de Elena Udrea, au fost blocate de Comisia Europeană încă din luna iulie, după ce

s-au găsit nereguli la unele proiecte, la un control de rutină la care auditorii europeni au descoperit nereguli în sfera achiziţiilor publice. Ca urmare a acestei decizii, preşedintele Traian Băsescu a cerut Guvernului să suspende trans­miterea declaraţiilor de cheltuieli care trebuia rambursate de către Comisia Europeană pentru toate cele şapte programe operaţionale, pentru a nu risca pierderea de bani europeni în cazul în care ar fi fost descoperite şi alte nereguli similare. Între timp, proiectele au continuat desfăşurarea activităţilor cu bani împrumutaţi de la Trezorerie, prin intermediul Ministerului de Fi­nanţe, pentru care statul va trebui să plătească dobândă dacă nu se deblochează banii europeni.

De când Guvernul a luat această decizie de a bloca transmiterea facturilor spre decontare, facturi de aproximativ 200 mil. euro transmise prin POR au fost verificate şi certificate ca fiind în perfectă regulă, doar că nu se ştie dacă Bruxellesul va relua procesul decontării.

"În momentul de faţă aşteptăm decontul de la Comisie pentru facturi cu o valoare de aproximativ 200 de mi­lioane de euro." El spune că la finele acestei săptămâni se va afla dacă se vor debloca plăţile.

Întrebat care ar fi valoarea dobânzii plătite de stat dacă până la finalul anului nu se vor debloca plăţile, Friptu a spus că trebuie aşteptat până la finele săptămânii.

"Nu plătim nicio dobândă, vom plăti numai dacă suma nu este rambursată către Trezorerie până la sfârşitul acestui an. Şi vom plăti dobândă numai pentru diferenţa trasă din creditul de la Trezorerie şi sumele rambursate . Din calculele noastre, ce am tras de la Trezorerie va fi acoperit cu mult din rambursările pe care Comisia le va face până la finele anului dacă se vor debloca plăţile."

Un număr de 78 de contracte finanţate din POR prezintă suspiciuni în privinţa modului în care au fost făcute achiziţiile publice, din totalul de 209 de contracte verificate de autoritatea de management. Autorităţile de mana­gement au verificat 209 contracte din POR. Pentru toate contractele cu suspiciuni au fost operate corecţii financiare de 12 milioane de euro.

Întrebat de ce nu s-au verificat toate cele peste 2.000 de contracte, Friptu a explicat că mai bine de 1.000 dintre acestea sunt destinate microîntre­prinderilor, care nu intră sub incidenţa ordonanţei de urgenţă care impune obligativitatea verificărilor riguroase.

"De verificat s-au verificat toate contractele de achiziţii publice pe tot ceea ce înseamnă de acum încolo declaraţii de cheltuieli către Comisie. Acestea sunt verificate 100%. Având în vedere că cele care au fost deja decontate parţial de Comisie sunt foarte multe, ele au intrat pe o zonă de eşantion, dar pe măsură ce vin cu noi rambursări, ele se verifică, deci toate declaraţiile de cheltuieli care vor fi depuse de acum încolo la Comisie au verificare 100%."

El a mai explicat că organismele intermediare verifică fiecare contract de achiziţie publică, iar autoritatea de management verifică prin eşantion, deci nu există achiziţie publică care să nu treacă de cel puţin un filtru.

"Până acum noi am avut o problemă pentru că, din punct de vedere procedural, aveam încredere în alte instituţii care verificau contractele de achiziţii. Odată cu modificările legislative, s-a convenit ca tot ceea ce înseamnă verificare POR să treacă şi pe la noi."

În cadrul autorităţii de management a POR lucrează în prezent 130 de persoane, iar în organismele inter­mediare sunt între 200 şi 240 de angajaţi. Friptu spune că echipa pe care o conduce are o stabilitate instituţională destul de mare, fiind motivată atât din punct de vedere financiar, cât şi de faptul că unii membri lucrează încă din 2001 cu fondurile europene.

Plăţile pe toate programele euro­pene aproape că s-au blocat în luna noiembrie faţă de luna octombrie, potrivit raportului prezentat de Auto­ritatea pentru Coordonarea Instru­mentelor Structurale (ACIS).

"În cazul nostru, viteza nu este aceeaşi pentru că toate echipele au fost ocupate cu zona de verificare. Practic, verificările acestea sunt făcute tot de aceleaşi persoane care în general sunt pe zona de verificare şi autorizare a plăţilor. Chiar dacă există acest vârf de activitate, nu putem aduce o echipă nouă de 30 de oameni care să se ocupe de asta, trebuie să se ocupe aceleaşi persoane, care au suficientă expertiză să o facă relativ repede şi riguros. Lumea

s-a concentrat foarte mult pentru a debloca plăţile de către Comisie, urmând ca în următoarea perioadă să ne străduim să ajungem la zi cu plăţile."

Friptu spune că nu există niciun risc să pierdem banii europeni alocaţi de UE prin programul pe care îl gestio­nează, cel puţin anul acesta.

"În cazul POR, nu avem risc de dezangajare în acest an, chiar dacă nu primim niciun euro de la Comisie. Dacă discutăm de 2012, acolo există un risc dacă nu intrăm într-o oarecare norma­litate cu rambursările de la Comisie."

Cele aproape 2.400 de contracte de finanţare prin POR semnate până la începutul acestei luni au o valoare totală de 4.558 mld. euro. Până în prezent, 426 de proiecte finanţate prin acest proiect au fost finalizate şi au adus în economie 257 de milioane de euro.

Ministrul afacerilor europene Leo­nard Orban a spus că, începând din această săptămână vor fi anunţate deciziile în ceea ce priveşte reluarea plăţilor şi că cel mai probabil va fi o deschidere treptată, graduală, pentru diferite programe.

"În total, dacă s-ar deschide pentru toate programele, suma ar fi de minimum 600 de milioane de euro. Dar depinde de câte programe vor fi acceptate. Este vorba de cereri de rambursare colectate de partea română de la beneficiari şi care urmează să fie transmise către CE", a spus Orban, citat de Mediafax.

Ministrul dezvoltării Elena Udrea a spus ieri că în aceste zile Comisia Europeană ar putea decide reluarea finanţării pentru programele din Axa 2 a POR. Din 2007 până la finele lunii no­iem­brie a acestui an, România nu a reuşit să atragă definitiv de la Uniunea Euro­peană decât 3,7% din cele

19,7 miliarde de euro alocate prin fon­durile structu­rale.

Cine este Gabriel Friptu

  • 53 de ani

  • Mai 2006 - prezent: director general, Autoritatea de management al Programului Operaţional Regional

  • Iulie 2003- mai 2006: director general, Ministerul Integrării Europene

  • 2001 - 2003: director, Ministerul Dezvoltării şi Prognozei

  • 1999 - 2000: director, Agenţia Naţională pentru Dezvoltare Regională

  • 1998 - 1999: inspector, Consiliul Concurenţei

  • 1997 - 1998: expert guvernamental, Consiliul pentru Reformă, Guvernul României

  • 1996 - 1997: economist, UNICOMP

  • 1995 - 1996: economist, Tarom

  • 1990 - 1995: diverse funcţii de management în companii private

  • 1982: Facultatea de planificare şi cibernetică economică, ASE

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO