Fonduri UE

KPMG: România, printre codaşele Europei Centrale şi de Est la absorbţia fondurilor europene

KPMG: România, printre codaşele Europei Centrale şi de...

Autor: Cătălina Butan

02.07.2014, 22:15 594

România a înregistrat anul trecut o rată de absorbţia a fondurilor UE de 34%, sumele decontate de Comisia Europeană ajungând la 2,88 mld.euro, cifră care plasează ţara pe ultimele poziţii la absorbţia de fonduri europene între ţările din Europa Centrală şi de Est, arată un studiu realizat de KPMG.

Cel mai mare progres al absorbţiei fondurilor europene în perioada 2007-2013 s-a înregistrat în Bulgaria şi Ungaria, care au atins un coeficient de contractare cuprins între 112 şi 106%.

La sfârşitul anului 2013, ţările cu rata cea mai redusă de contractare au fost Slovacia şi România. Nivelul de plăţi a oferit o imagine uşor diferită, ţările Baltice preluând conducerea. Un important factor care indică nivelul real al gestionării fondurilor UE este diferenţa dintre sumele contractate şi sumele plătite. 

"Cu cât este mai mică diferenţa dintre aceşti doi factori cu atât sunt mai eficient gestionate fondurile UE din perspectiva distribuţiei reale a acestora. Estonia este lider în ceea ce priveşte distribuţia fondurilor UE, cu o diferenţă de doar 19% între sumele contractate şi sumele plătite.  Lituania a obţinut, de asemenea, rezultate bune (25%). Cele mai mari diferenţe între sumele contractate şi cele plătite sunt înregistrate în Bulgaria (58%) şi România (57%)", se mai arată în raportul KPMG.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO