Fonduri UE

Ministrul român de externe: Cu cât vom cheltui mai mult, cu atât vor veni mai mulţi bani de la UE

Ministrul român de externe: Cu cât vom cheltui mai mult, cu atât vor veni mai mulţi bani de la UE

Autor: Iulian Anghel

28.07.2011, 12:15 802

Puterea de negociere a României în discuţiile privind noulexerciţiu financiar al UE, 2014 - 2020, va fi direct proporţionalăcu rata de absorbţie a fondurilor din actualul exerciţiu bugetar,atrage atenţia ministrul român de externe, Teodor Baconschi.

"Poziţia noastră în negocierea viitorului buget al Uniunii esteconsolidată direct pro­porţional cu rata de absorbţie a fondurilorîn actualul exerciţiu bugetar. De aceea, problema absorbţieitrebuie rezolvată rapid", arată şeful diplomaţiei române.

Oficiali de la Bruxelles sugerează că, din cauza absorbţieimodeste (doar 12% din totalul fondurilor structurale de 19 mld.euro între 2007 - 2013 au ajuns la bene­ficiari şi doar 4% din sumereprezintă ram­bursări de la Comisia Europeană), România ar puteafi penalizată în următorul exerciţiu financiar: dacă nucheltuieşti, de ce să mai ceri bani?

Comisia Europeană a pus în dezbatere proiectul său de bugetpentru cadrul financiar multianual 2014 - 2020, care aduceschimbări importante atât în privinţa formării bugetului (unimpozit pe tranzacţii financiare şi o resursă proprie de TVA), darşi în cheltuirea lui (un accent mai mare pe cercetare - dezvoltareconcomitent cu reducerea progresivă a fondurilor agriculturii).

Actualmente, veniturile bugetului UE sunt reprezentate, înprincipal, de contribuţia statelor membre cu 1% din VenitulNaţional Brut (70% din bugetul UE), din taxe vamale (14% dinbugetul UE) şi din TVA (colectată de a statele membre şi carereprezintă 11% din bugetul Uniunii).

Potrivit ministrului român de externe, pentru România este vitalca nivelul alocărilor din Planul Agricol Comun în viitorulexerciţiu financiar să rămână cel puţin la acelaşi nivel ca în celactual. Sumele pentru convergenţă sunt şi ele extrem de importantepentru că statele care s-au integrat în UE în anii '80 aubeneficiat de fonduri însemnate pentru recuperareadecala­jelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO