Fonduri UE

O firmă cu afaceri de 3.000 de euro face la Iaşi piscine şi terenuri de sport de 21 mil. euro cu bani de la UE

Autor: Adriana Rosoga

19.09.2010, 23:54 1648

Compania Gemada Serv, deţinută de omul de afaceri BogdanCihodaru, patronul Trustului Terra Imobiliare, care anul trecut aînregistrat o cifră de afaceri de 13.300 de lei (3.200 de euro), cuun profit de 2.700 de lei (660 de euro) a obţinut o finanţareeuropeană de 42,5 milioane de lei (11,9 mil. euro) pentruconstrucţia unui centru de agrement în Iaşi.
Valoarea totală a proiectului denumit "Centrul de agrement Royal"se ridică la 76,9 milioane de lei (21 mil. euro).
"În cazul acestor proiecte importantă nu este cifra de afaceri acompaniei care depune proiectul, ci capacitatea acesteia de adezvolta proiectul care se dovedeşte în implementare", spune AlinaDan, project manager în cadrul companiei de consultanţăPegas.

Centrul de agrement dezvoltat în Iaşi de Gemada Serv, o companiecare are ca profil de activitatea domeniul restaurante, va cuprindeun aqua-park (piscină interioară şi exterioară), servicii spa(masaj, băi, saună), zonă club (bowling, biliard, tenis de masă,darts, fotbal mecanic, sky hockey), servicii de alimentaţiepublică, servicii pentru întreţinere corporală (săli aerobic,fitness), terenuri sport (squash, perete alpinism), terenmultisport (fotbal, handbal, baschet, tenis de câmp, badmington),patinoar pen­tru role, zona de agrement pentru copii (kidsland),expoziţie reptile, peşti.

Licitaţia pentru construcţia centrului de agrement a fost câştigatăde compania Build Corp, controlată de omul de afaceri GeorgeIvănescu (34 de ani), constructorul centrelor comerciale IuliusMall, cea mai mare reţea de malluri din ţară, dezvoltată de omul deafaceri Iulian Dascălu, în asociere cu Fene Grup, deţi­nută devicepreşedintele PNL Relu Fenechiu. Valoarea totală a contractuluieste de 48,2 milioane de lei (12 mil. euro), fără TVA. Licitaţiapentru construcţie a fost anunţată public la mijlocul lunii mai.Antreprenorul urmează să execute, conform anunţului, lucrări deconstrucţii, amenajarea terenului, utilităţi, instalaţii, finisaje,montaj şi dotări pentru centrul de agrement. Contractul a fostatribuit la 16 august prin licitaţie deschisă, criteriile deatribuire fiind preţul ofertei, cu o pondere de 35%, perioada degaranţie (5%), durata de execuţie (30%) şi oferta tehnică (30%).Beneficiarul a primit patru oferte, contractul fiind estimatiniţial la 48,3 milioane lei, fără TVA. Numărul redus de centre deagrement din marile oraşe ale României a orientat firmele, careîncă mai dispun de lichidităţi, să solicite fonduri europene pentruconstrucţia de piscine sau terenuri de tenis.

Astfel, firmele care au cel puţin un an de activitate în turism potobţine bani pentru construcţia de centre spa, construirea de pistede cicloturism, construirea de piscine, ştranduri, bazine dekinetoterapie, construirea de terenuri de sport, construirea depârtii de schi sau extinderea numărului de camere pentrucazare.
Fondurile se pot obţine prin POR, axa 5, domeniul 5.2. "Crearea,dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentruvalorificarea resurselor naturale şi creşterea calităţiiserviciilor turistice".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO