Fonduri UE

O gură mică de oxigen: Proiectele cu fonduri nerambursabile, finanţate în proporţie de 95% de UE

O gură mică de oxigen: Proiectele cu fonduri nerambursabile, finanţate în proporţie de 95% de UE

Autor: Iulian Anghel

01.12.2011, 14:44 2147

Parlamentul European a aprobat creşterea temporară a contribuţiei UE de la 85% la 95% pentru proiectele de dezvoltare regională finanţate din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) şi Fondul Social European (FSE) pentru România şi alte cinci ţări UE - Ungaria, Letonia, Portugalia, Grecia şi Irlanda. Procedura va fi aplicată pentru fondurile alocate până în mai 2012, iar finanţarea se face în baza unei cereri, care să prezinte argumentat de ce este nevoie ca ea să fie aplicată.

După ce a fost aprobată de Parlamentul European, măsura va fi votată în Consiliul Uniunii Europene pe 6-7 decembrie.

Potrivit calculelor Comisiei, sumele sumplimentare ce vor fi primite astfel de România sunt de aproximativ 800 mil. euro. Însă oficialii de la Bucureşti cred că România va putea obţine doar 160-170 mil. euro.

Decizia Comisiei Europene de a reduce cofinanţarea obligatorie a României pentru proiecte UE de la 15% la 5% va deveni efectivă din prima parte a anului viitor. Întârzierea poate fi folosită de administraţia de la Bucureşti pentru a se pregăti pentru că Bruxellesul va cere programe clare cărora să le fie aplicat noul procedeu întrucât nu sunt prevăzute suplimentări de sume din partea Comisiei, ci realocări de fonduri în cadrul celor deja admise.

Aşadar, pentru un volum de 30 mld. euro (pentru că planul se aplică atât fondurilor structurale cât şi celor destinate agriculturii) se pot desemna proiecte care să beneficieze de noile norme, ceea ce înseamnă că statul sau companiile româneşti nu vor mai aduce de acasă 15% din valoarea unui proiect, ci doar 5%, restul de 95% fiind completat de Uniunea Europeană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO