Fonduri UE

Orban: România ar putea fi penalizată pentru investiţii realizate cu fonduri UE

Orban: România ar putea fi penalizată pentru investiţii realizate cu fonduri UE

Autor: Mediafax

21.12.2011, 19:01 712

Comisia Europeană intenţionează să aplice României corecţii financiare suplimentare pentru investiţiile finanţate şi de UE, prin rambursarea doar a 400-500 milioane euro şi reţinerea unei sume de aproximativ 100 milioane euro care să fie rambursată ulterior, dacă nu sunt constatate nereguli, potrivit ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

Comisia Europeană a decis, joi, reluarea plăţilor prin POR, gestionat de Ministerul Dezvoltării.

"Sperăm că în scurt timp se vor relua plăţile pentru toate celelalte programe operaţionale. Nu vreau să ascund că suntem în discuţii foarte serioase şi dure cu Comisia Europeană. În momentul de faţă, constatăm că există intenţia Comisiei Europene de a aplica o corecţie suplimentară la suma pe care o avem pregătită, discutăm cu ei şi vom clarifica, probabil este o chestiune de ore. Există această intenţie de a ne aplica corecţii suplimentare, care ulterior să fie verificate, deci să existe un fel de sumă de protecţie iniţială, care să acopere eventuale probleme existente şi care ulterior, dacă nu se constată nereguli, să fie şi ea rambursată. Faţă de ce avem iniţial, suma se situează între 400-500 milioane euro", a spus Orban, miercuri, la Guvern.

El a arătat că speră ca problemele să fie clarificate în această săptămână.

Într-o conferinţă de presă susţinută marţi, ministrul a spus că după, deblocarea Axei prioritare 2 din POR, au fost trimise CE cereri de rambursare în valoare de 43 de milioane.

"Sperăm că vom avea acest accept de la CE cât mai repede posibil, dacă e posibil, chiar mâine, urmând să transmitem cererile de rambursare şi, dacă e posibil, să primim deja aprobarea şi să fie transferaţi aceşti bani în cursul acestui an", a adăugat Orban.

Întrebat în legătură cu diferenţele dintre cifrele prezentate săptămâna aceasta şi cele de săptămâna trecută, când anunţa cereri de rambursare de circa 200 de milioane de euro pe Axa 2 din POR şi de peste 600 de milioane de euro pe totalul programelor operaţionale, Orban a explicat că sumele au suferit o serie de corecţii.
"Am zis 5-6 sute de milioane, dar acestor cifre le-au fost aplicate nişte corecţii în urma negocierilor pe care autoritatea de audit le-a avut cu autorităţile de management", a explicat Orban, fără a oferi amănunte.

Marţea trecută, Leonard Orban declara că ar fi vorba despre deblocarea de fonduri în valoare de minim 600 de milioane de euro pentru toate programele operaţionale.

Rata de absorbţie a Fondurilor Structurale şi de Coeziune era, la 30 noiembrie, de 3,72%, potrivit datelor publicate, marţi, de Ministerul Afacerilor Europene, cel mai ridicat nivel de absorbţie (7,53%) fiind înregistrat în cazul POR, iar cel mai scăzut (1,89%) la POS Mediu.

Comisia Europeană a întrerupt rambursările pentru axa prioritară 2 din POR, gestionat de Ministerul Dezvoltării, începând cu data de 11 iunie 2011, din cauza unor nereguli constatate în cursul unui control anual pe zona de achiziţii publice.

În iulie 2011, partea română a decis să suspende transmiterea declaraţiilor de cheltuieli spre rambursare către Comisia Europeană pentru toate programele operaţionale, până la oferirea unor argumente suficiente privind legalitatea şi corectitudinea sistemului de verificare, management şi control a achiziţiilor publice. Această hotărâre a fost luată de autorităţile române întrucât semnale privind suspiciuni de nereguli în domeniul achiziţiilor publice au fost identificate şi pe alte programe operaţionale.

Ulterior, la sfârşitul lunii iulie 2011, Comisia Europeană a cerut părţii române să îndeplinească o serie de condiţionalităţi la nivelul sistemului de management şi control care să ofere garanţii suficiente privind credibilitatea acestuia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO