Fonduri UE

Peste 20 de companii şi bănci din top 300 au luat bani europeni pentru a-şi instrui angajaţii

Peste 20 de companii şi bănci din top 300 au luat bani europeni pentru a-şi instrui angajaţii

Autor: Adriana Rosoga, Adelina Mihai

19.09.2010, 23:59 142

Cel puţin 21 de companii din topul celor mai mari 300 decompanii în funcţie de cifra de afaceri au depus şi au câştigatproiecte în valoare totală de aproape 15 milioane de euro pentruinstruirea angajaţilor, într-un context în care majoritateaanga­ja­torilor şi-au îngheţat bugetele de training din nevoia de areduce costurile.
Marile companii dau astfel un exemplu de bune practici în domeniulresurselor umane, fiind printre primele firme private care s-augândit la o alternativă pentru a-şi suplimenta bugetele deinstruire a angajaţilor.
Deşi niciuna din finanţările neram­bursabile obţinute de companiinu depăşeşte un milion de euro, câteva mii de angajaţi din cele maimari companii din România vor merge şi anul acesta, dar şi anulviitor, "la şcoală".
Firmele vin de acasă cu aproape 40% din banii necesari pentruinstruirea angajaţilor proprii. Valoarea totală a finanţăriinerambur­sabile a proiectelor câştigate de cele 21 de companii estede 7,8 milioane de euro, în total aceste companii investind înangajaţi 14,7 mil. euro.
"Campionul" din top 300 este Distrigaz Sud Reţele, companiespecializată în distri­buţia gazelor, care a reuşit să ia fondurinerambursabile în valoare de aproape 715.000 de euro. Companiaintenţionează să trimită la programe de training 350 de angajaţicare să urmeze cursuri de comunicare, negociere, relaţia cuclienţii şi management.

Băncile, cele mai active în accesareafondurilor
Patru bănci mari au câştigat proiecte cu o valoare totală de 4,3mil. euro pentru instruirea angajaţilor, băncile devenind astfelunii dintre cei mai "precauţi" angajatori, care şi-au dat seama căbugetele interne de HR nu pot acoperi nevoia de instruire aangajaţilor.
Banca Transilvania, de exemplu, a câştigat două proiecte finanţateprin acest program, cu o valoare cumulată de peste 640.000 de euro,în care vor fi implicaţi în total 600 de angajaţi, adică aproape10% din efectivul total al băncii (6.500 de angajaţi). Unul dintreproiecte vizează instruirea a 500 de angajaţi atât din funcţii demanagement, cât şi din funcţii de execuţie.
"Proiectul este într-un stadiu foarte incipient, abia am semnatcontractul de finanţare şi aşteptăm să organizăm licitaţiile pentrualegerea furnizorului de formare. Cursurile la care vor participaangajaţii trebuie să fie generale, să nu fie specializate pedomeniul banking, în aşa fel încât angajatul să devină mai valoros,să se poată descurca în orice altă industrie, aceasta fiind una dincerinţele Uniunii Europene", a spus Nevenca Doca, directorul deresurse umane al Băncii Transilvania. Cursurile la care vorparticipa angajaţii vor fi de dezvoltare a abilităţilor soft -vânzare, negociere sau management. Proiectul are o valoare deaproximativ 480.000 de euro şi se va derula pe o perioadă de un anşi jumătate.
"Ca bancă, avem mai multe proiecte câştigate, dar pentru clienţiinoştri, pentru care asigurăm şi cofinanţare. Pentru proiectele deinstruire a angajaţilor proprii am lucrat cu un consultant extern",a mai spus Doca. Celălalt proiect, cu o valoare totală de aproape200.000 de euro, vizează siguranţa şi securitatea la locul demuncă. Astfel, 100 de angajaţi ai băncii vor participa la cursuride certificare şi vor deveni responsabili în sănătate şisecuritate, astfel încât fiecare sucursală să aibă câte un angajatinstruit pe bani europeni.
Şi Volksbank a anunţat un proiect de pregătire a personalului, cu ovaloare nerambursabilă de peste 400.000 de euro, care vizează 106manageri şi 676 de angajaţi la nivel operativ.
BRD, a doua bancă după active, a câştigat un proiect cu o valoarenerambursabilă de peste 650.000 de euro pentru instruirea a 650 deangajaţi, în timp ce grecii de la Piraeus Bank au "scutit" peste330.000 de euro - valoarea finanţării nerambursabile a proiec­tuluipe care l-au câştigat- din cheltuielile cu personalul. De altfel,până în prezent, şefii marilor bănci nu erau dispuşi să investeascămasiv în pregătirea angajaţilor, în condiţiile în care majoritateacelor care căpătau experienţă migrau rapid către concurenţă, carele oferea salarii mai mari. Fluctuaţia de personal din bănci ascăzut însă în 2009, iar cunoştinţele angajaţilor au fost privitecu mai multă atenţie.

Orange şi Petrom, cele mai profitabile firme, primele laluat bani europeni
Cinci din topul celor mai profitabile companii şi bănci din România- OMV Petrom, Orange, BRD Groupe Société Générale, GDF Suez Energyşi Lafarge Ci­ment - au obţinut finanţare europeană pentruinstruirea angajaţilor.
Orange, cea de-a doua companie din România în funcţie de profit (cu320,7 mil. euro profit brut în 2009), a primit o finanţare de peste370.000 de euro pentru instruirea angajaţilor cu potenţialridicat.
Şi OMV/Petrom, cea mai mare şi cea mai profitabilă companie dinRomânia, cu un profit brut de peste 400 de milioane de euro anultrecut, a câştigat un proiect cu o finanţare nerambursabilă deaproape 170.000 de euro pentru trainingul angajaţilor.
Şi trei companii din sectorul auto- Michelin (care are treiproiecte câştigate), Auto Italia Impex şi Continental Automotive-au apelat la fondurile europene pentru resurse umane pentru a-şisuplimenta bugetele de training.

Aproape toţi angajaţii Lafarge, instruiţi pe bani de laUE
Grupul francez Lafarge, cel mai mare jucător de pe piaţa locală deciment, va primi fonduri europene de circa 450.000 de euro pentruformarea angajaţilor, după ce a depus şi i-au fost aprobate treiproiecte cu o valoare totală de 500.000 de euro.
"Noi organizăm oricum traininguri pentru angajaţii companiei pedomeniul de sănătate şi securitate, iar fondurile de la UE sunt unbonus pe care l-am obţinut. Domeniul de sănătate şi securitate înmuncă este prioritar pentru noi şi de aceea am ales să depunemproiecte pe POS DRU", spune Sorin Bogdan, director industrial alLafarge.
Cele trei proiecte vor fi derulate prin intermediul diviziilorLafarge Ciment, Lafarge Agregate Betoane şi Lafarge Comnord, carealcătuiesc grupul Lafarge România. Cea mai mare sumă va revenidiviziei Lafarge Ciment (200.000 de euro) pentru un proiect care vacuprinde activităţi de evaluare a stării de sănatate a angajaţilorşi informare medicală, cursuri specifice de prim ajutor, destingere a incendiilor, cursuri de formare pentru cate­goriile depersonal care desfăşoară activi­tăţi cu risc ridicat, dar şiactivităţi de informare-educare-comunicare.
Programul se va derula pe o perioadă de un an de zile şi vizeazătoţi angajaţii care îşi desfăsoară activitatea în sediul central dela Bucuresti şi în fabricile de la Medgidia (judeţul Constanţa),Hoghiz (judeţul Braşov) şi Târgu Jiu (judeţul Gorj) - adică 650 depersoane. O sumă asemănătoare va primi şi divizia Lafarge AgregateBetoane pentru informarea şi formarea a 340 de angajaţi înprevenirea riscurilor pentru sănătate şi securitate în muncă.
În România, Lafarge are 1.300 de angajaţi, iar în 2009 aînregistrat o cifră de afaceri de 270 mil. euro.

Praktiker îşi trimite 200 de manageri la training pebani europeni
Retailerul de bricolaj Praktiker România, care avea la fineleanului trecut 2.600 de angajaţi, îşi va trimite la training 200 demanageri în cadrul unui proiect finanţat din fondurile europenepentru resurse umane. Proiectul, în valoare totală de peste 1,3mi­lioane de euro, are o finanţare neram­bursabilă de aproximativ630.000 de euro.
La programele de training vor merge angajaţii cu atribuţii demanagement şi coordonare din sediul central şi magazine, care vorparticipa la cursuri de dezvoltare de abilităţi leadership, demanagement al stresului şi al emoţiilor, de comunicare şi de muncăîn echipă.

Pentru 2010 s-au terminat banii europeni pentrucompanii
În trei ani, firmele au reuşit să câştige proiecte pentrudezvoltarea antrepre­no­riatului şi pentru perfecţionareaangajaţilor cu o valoare totală mai mare decât suma alocată de UEpână în 2013. Ca urmare, autoritatea de management care gestioneazăbanii europeni intenţionează să redistribuie fondurile alocateinstituţiilor statului către mediul de afaceri, însă are nevoie deacordul Comisiei Europene.
Până în luna septembrie a acestui an, firmele au depus aproape1.300 de proiecte pentru a obţine o finanţare europeană pentruinstruirea angajaţilor, aceasta fiind linia de finanţare cu celemai multe proiecte depuse.
Până în 2013, România are la dispoziţie aproape 4,3 miliarde deeuro pentru dez­voltarea resurselor umane, însă până acum, înconturile beneficiarilor au ajuns numai 254 de milioane de euro(din prefinanţări şi ram­bursări), cu toate că, până în lunaseptembrie, au fost semnate contracte în valoare de aproape 1,9miliarde de euro.


Programul prin care s-au luat bani pentru HR
n Alocarea financiară a Programului Operaţional SectorialDezvoltarea Resurselor Umane pentru perioada 2007-2013 este de 4,25miliarde de euro, din care 85% reprezintă contribuţia UE prinintermediul Fondului Social European, iar 15% reprezintăcontribuţia naţională.
n Suma alocată României reprezintă 5,6% din cei 75 mld. eurodisponibili pentru statele membre ale UE, alocaţi prin FondulSocial European (FSE).
n Începând cu acest an, firmele nu mai pot accesa direct baniieuropeni pentru trainingul angajaţilor proprii, pentru că sumeles-au epuizat; alternativa e ca o firmă de training să obţinăfinanţare, iar companiile să devină parteneri de proiect în aşa felîncât să-şi poată instrui angajaţii.
n Niciuna din companiile mari nu a atras o finanţare nerambursabilămai mare de un milion de euro, deşi valoarea proiectelor poateajunge până la 5 milioane de euro.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO