Fonduri UE

Ponta l-a schimbat pe Cătălin Vătafu de la conducerea instituţiei care coordona absorbţia banilor europeni

Ponta l-a schimbat pe Cătălin Vătafu de la conducerea instituţiei care coordona absorbţia banilor europeni

Autor: Gabriel Razi

16.05.2012, 00:04 2110

Cătălin Vătafu, directorul general al Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), omul responsabil de coordonarea absorbţiei fondurilor europene, a fost demis din postul de secretar de stat de la Ministerul Afacerilor Europene, printr-o decizie semnată de premierul Victor Ponta.

"Teoretic, o schimbare la nivel de management la vârf în sistemul de absorbţie a fondurilor europene nu ar trebui să aibă un impact pozitiv sau negativ. Singurul impact pe care ar trebui să îl aibă o astfel de mişcare este cel văzut prin prisma măsurilor cu care o să vină noul director. Probabil vor exista nişte timpi morţi în următoarea perioadă în întervalul în care noul şef al ACIS îşi va prelua scaunul. Nu mă aştept însă la schimbări majore", crede Cosmin Drăgoi, managing partner al companiei de consultanţă pe fonduri europene M27 CED Invest.

În locul lui Cătălin Vătafu a fost numit Alexandru Cotovelea. El a mai lucrat în administraţie ca director general adjunct în Ministerul Finanţelor, în guvernul Tăriceanu, fiind şi coordonator naţional adjunct al asistenţei financiare externe nerambursabile.

Cum a ajuns Cătălin Vătafu în fotoliul de la ACIS şi cum s-a făcut remarcat

Cătălin Vătafu s-a aflat la conducerea Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) timp de un an şi o lună în intervalul martie 2011- aprilie 2012. El a preluat fotoliul de şef al ACIS după ce fostul premier Emil Boc a trecut instituţia responsabilă de coordonarea absorbţiei fondurilor europene sub autoritatea sa directă. În prealabil ACIS se afla în subordinea Ministerului de Finanţe şi era condusă de Ştefan Ciobanu (care se află în prezent într-un post tehnic în cadrul Comisiei Europene).

Vătafu a preluat conducerea ACIS concomitent cu momentul în care oficialii din Guvern au început să vorbească în public despre absorbţia fondurilor europene şi să îşi asume în aceslaşi timp ţinte de absorbţie.

Cătălin Vătafu, care este şi unul dintre apropiaţii liderului PDL Theodor Stolojan, şi-a început cariera în administraţia publică într-un post de diplomat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe (unde a venit direct de pe băncile facultăţii). Ulterior, el a lucrat timp de un an pentru compania Forum Invest, care face business din organizarea de evenimente.

În perioada 2008-2009 el a fost consilier în cadrul biroului de la Bruxelles al lui Theodor Stolojan. Din această poziţie a făcut Vătafu trecerea în subordinea lui Emil Boc în funcţia de consilier, responsabil de departamentul de relaţii externe.

Cătălin Vătafu este absolvent al Facultăţii de relaţii economice internaţionale de la ASE Bucureşti şi deţine mai multe studii postuniversitare în domeniul securităţii naţionale şi al afacerilor europene.

Din poziţia de şef al ACIS el a anunţat public de mai multe ori că plăţile de la UE se vor ridica la 3 miliarde de euro la sfârşitul anului trecut. Realitatea a arătat că la finele lunii decembrie rambursările de la UE au depăşit cu puţin pragul de un miliard de euro. În timpul mandatului lui Cătălin Vătafu parcursul absorbţiei fondurilor europene a avut însă parte de turbulenţe. La jumătatea anului trecut Guvernul a decis să nu mai trimită pentru şase luni facturi spre rambursare la Bruxelles după ce au fost descoperite mai multe nereguli. În primele luni ale acestui an Comisia Europeană a descoperit alte nereguli, în consecinţă suspendând pentru două luni rambursarea de facturi pentru Programul pentru Dezvoltarea Resurselor Umane.

Citiţi şi Aprilie, cea mai bună lună pentru fondurile UE: în economie au intrat 173 mil. euro, cât pe întreg trimestrul întâi

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO