Fonduri UE

Rata de absorbţie a fondurilor UE, în creştere cu 0,46% în august faţă de luna precedentă

Rata de absorbţie a fondurilor UE, în creştere cu...

Autor: Catalina Mihai

10.09.2014, 18:53 290

Absorbţia curentă (declaraţiile de cheltuieli transmise la Comisia Europeană) a crescut cu 0,46% în luna august, ajungând la 36,93% (7,096 miliarde de euro), faţă de 36,47% (7,006 miliarde de euro) la sfârşitul lui iulie.

Cele 90 de milioane de euro au fost absorbite pe două dintre cele şapte programe operaţionale finanţate din fondurile structurale şi de coeziune: Programul Operaţional Sectorial Mediu şi Programul Operaţional Sectorial Transport.

În ceea ce priveşte plăţile intermediare de la CE, nivelul a ajuns la 36,61% (7,034 miliarde de euro), faţă de 35,55% (6,830 miliarde de euro).

Plăţile interne pentru beneficiari au crescut cu 1,06%, de la 36,541 miliarde de lei, la 37,546 lei.

Rata de absorbţie pe primele 8 luni ale anului a crescut cu 3,46% (666 milioane de euro).

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, declara, la 21 ianuarie, la Bruxelles, că în 2014 România îşi propunere atragerea a 2,8 miliarde de euro din fondurile structurale.

Întrebat, după o întrevedere cu comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, ce ţintă îşi propune pentru anul acesta în ceea ce priveşte atragerea fondurilor europene, Teodorovici preciza că şi-a fixat atragerea a "2,8 miliarde de euro pentru a evita pierderea vreunui euro". "Desigur ne dorim cât mai mult pentru a lăsa cât mai puţin pe ultimul an din cadrul financiar (2007-2013 - n.r.)", a mai spus Teodorovici.

Pe parcursul primei jumătăţi a anului, ţinta de absorbţie a crescut la 3,5 miliarde de euro, iar ministrul Teodorovici a dat vina pe facturile care nu ajung la autorităţi pentru rata mică de absorbţie.

Ministrul Fondurilor Europene a declarat, la 15 iunie, că, în primele cinci luni ale acestui an, ceea ce a estimat privind absorbţia fondurilor europene se află sub aşteptările avute iniţial, în special la mediu şi transport.

"Zâmbetul meu va fi cu siguranţă foarte larg la final de an, când vom atinge obiectivul pe care l-am spus, şi anume acela de peste 3,5 miliarde de euro, în facturi, către Comisia Europeană. În primele cinci luni ale acestui an, ceea ce am estimat se află sub aşteptările pe care le-am avut iniţial, pentru că sunt multe facturi care nu ajung încă la noi, din partea marilor companii de lucrări, în special la mediu şi transport”, a afirmat Teodorovici, la finalul unui eveniment la care a participat în Parcul Kiseleff.

El a precizat că va avea discuţii, anul acesta, cu toate companiile de construcţii şi cu cei care supervizează aceste lucrări.

Referitor la cauzele pentru care nu se cheltuiesc aceşti bani de la Comisia Europeană, Eugen Teodorovici a precizat că în primul rând sunt companii care au venit şi au licitat, cu preţuri mult mai mici decât ar fi putut fi făcute acele lucrări, motiv pentru care acum sunt blocate. Un alt motiv este, în opinia ministrului Fondurilor Europene, faptul că unele companii au dispărut, şi atunci s-a mers către subcontractori, pentru finalizarea contractelor.

Pentru întregul exerciţiu bugetar 2007-2013, ministrul Eugen Teodorovici consideră că România poate atinge o absorbţie de 80% din cele 19,21 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO