Fonduri UE

România a luat de la UE sub 2% din fondurile totale alocate. Mai are de luat 98% în următorii trei ani

România a luat de la UE sub 2% din fondurile totale alocate. Mai are de luat 98% în următorii trei ani

Autor: Iulian Anghel

30.11.2010, 23:49 73

Cifrele avansate de FT sunt diferite de datele publicate, lunar,de administraţia de la Bucureşti în privinţa fondurilor europene,unde se arată că plăţile către beneficiari au fost până înoctombrie 2010 de 1,4 mld. euro.

Rambursările se fac de către Comisia Europeană în momentul încare este convinsă că sumele plătite de România beneficiarilor deproiecte UE sunt eligibile.

Perioada luată în calcul de Comisia Europeană, anume exerciţiulfinanciar 2007-2013, arată că României i-au fost rambursate,efectiv, sub 2% (1,3% susţine FT) din fondurile alocate de UE înperioada amintită, adică aproape 240 mil. euro. Potrivitreprezentanţilor Autorităţii pentru Coordonarea InstrumentelorStructurale (ACIS) din cadrul Ministerului Finanţelor suma avansatăde FT este prea mică şi s-ar explica prin faptul că raportul intratîn posesia cotidianului britanic se referă efectiv la sumelecertificate de UE ca fiind eligibile pentru rambursare şirambursate. Potrivit raportărilor ACIS, România a absorbit până la31 octombrie, 15% (1,4 mld. euro) din sumele alocate de UE înperioada 2007-2010, de 8,8 mld. euro. Aici sunt însă adăugate, pelângă rambursări, şi prefinanţările făcute de UE, de 920 mil. euro.Dacă raportăm sumele absorbite (prefinanţări şi rambursări) laîntreg exerciţiul financiar 2007-2013 pentru care România arealocaţi 19,6 mld. euro se observă că sumele atrase de România, înprimii ani de aderare, sunt extrem de mici, până în 7% din totalulfondurilor. Acest lucru înseamnă că, deşi peste o lună se împlinesctrei ani de când a intrat în UE şi suntem la jumătatea exerciţiuluifinanciar al Uniunii (2007-2013), România nu a absorbit niciozecime din sumele alocate, iar, în viitorii trei ani, ar trebui săabsoarbă restul de cel puţin 90% din fonduri sau cel puţin să aibăproiecte aprobate pentru ele.

Rapoartele Comisiei invocate ieri de FT arată că, la nivelul UE,Comisia nu a rambursat nici 10% din cele aproape 236 mld. eurofonduri structurale alocate pentru dezvoltare. Însă şi aici, dacăluăm ca reper doar sumele rambursate, România se află cu mult înurma mediei europene pentru că i

s-a rambursat doar 1,3% din totalul sumelor alocate. Dacăjudecăm strict după sumele atrase, rezultă totuşi că, în cazulRomâniei, ele cresc, ca şi sumele plătite efectiv beneficiarilor.Astfel, până în 2008 au fost făcute plăţi către beneficiarii defonduri europene de 746 mil. lei. În 2009 au fost făcute plăţi de1,7 mld. lei (o creştere de peste 100%), pentru ca, în perioadaianuarie-octombrie 2010, să fie făcute plăţi de 3,2 mld. lei (ocreştere de aproape 90% faţă de anul precedent). Totalul plăţilorefectuate către beneficiarii de fonduri UE este de 5,1 mld. lei(1,35 mld. euro).

Şi în domeniul dezvoltării rurale sumele plătite cresc. Dacăpână în 2008 au fost efectuate plăţi de 741 mil. euro, întreianuarie şi noiembrie 2010 au fost efectuate plăţi de 929 mil.euro, în creştere cu 25% faţă de anul precedent. În total, pentrudezvoltarea rurală UE acordă României, între 2007-2013, 8,8 mld.euro.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a susţinut ieri că existăriscul ca absorbţia fondurilor europene să fie în 2010 sub nivelulde anul trecut, singura zonă în care performanţele vor depăşi 2009fiind agricultura. Însă, din datele ACIS, rezultă că au fostefectuate către beneficiari, în primele nouă luni ale lui 2010,plăţi mai mari decât pe întreaga perioadă a lui 2009. Problemamare, mai ales în situaţia foarte grea din punctul de vedereeconomic în care se află România, este că fondurile atrase suntfoarte mici, chiar dacă ele cresc şi ca procent şi ca volum.

Mai trebuie arătat că România contribuie, anual, cu 1,1% din PNBla bugetul Uniunii, iar în măsura în care nu reuşeşte să atragăfondurile UE este pusă în poziţia de a fi un contributor net labugetul Uniunii. După aderare, către UE au fost plătiţi 3,6 mld.euro - România fiind între 2007-2009 în poziţia de contributor netla bugetul Uniunii, cu un sold negativ de 456 mil. euro.

Potrivit FT care citează documentele CE, zecile de miliarde deeuro, reprezentând fonduri destinate susţinerii dezvoltării înregiunile defavorizate ale Europei, nu sunt utilizate deoareceguvernele, confruntate cu lipsa lichidităţilor, nu pot găsifinanţarea proprie necesară primirii acestor bani. Alte date aratăcă 8,4 mld. euro au fost cheltuite în mod eronat în cadrulprogramelor pentru fonduri structurale în cele două ciclurianterioare de finanţare de şapte ani. Aceste fonduri au fostrecuperate în proporţie de 75%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO