Fonduri UE

România va pierde definitiv fondurile europene necheltuite din perioada 2007-2013, după ce Consiliul European a respins o propunere de extindere a termenului

România va pierde definitiv fondurile europene...

Autor: Catalina Mihai

19.12.2014, 16:43 3129

Liderii europeni au respins, joi, la Consiliul European de Iarnă propunerea Slovaciei de extindere cu un an a perioadei de cheltuire a banilor pe perioada 2007-2013. Propunerea Slovaciei a fost susţinută şi de România, Bulgaria şi Cehia.

Potrivit EUobserver, tot ce au obţinut cele patru ţări a fost mai multă "asistenţă" din partea Comisiei Europene pentru a accelera absorbţia fondurilor europene în 2015, ultimul an în care mai pot cheltui sumele alocate perioadei 2007-2013.

În pofida unei creşteri a ratei de absorbţie în ultimii ani, România este în continuare la coada clasamentului, cu un nivel al absorbţiei de 45,49% până la data de 12 decembrie, potrivit datelor publice pe site-ul MFE.

Comisarul european Corina Creţu a declarat, pe 27 noiembrie, la Bucureşti, că există riscul ca statele membre să se focuseze, ca şi înainte de 2007, pe prelungirea perioadei de programare, ceea ce a făcut ca, la acea vreme, multe programe operaţionale să fie pornite cu întârziere, iar rezultatele se văd acum.

Comisarul pentru Politică Regională, Corina Creţu, a declarat, întrebată de extinderea cu un an a perioadei de cheltuire a banilor pe perioada 2007-2013, că CE a luat notă de această cerere făcută de Slovacia, dar, momentan, Comisia Europeană face tot ceea ce depinde de ea "pentru a ajuta statele membre să aibă o rată de absorbţie cât mai mare până la sfârşitul anului viitor, pentru că deocamdată legislaţia nu dă voie statelor membre să prelungească".

"Comisia nu are un punct de vedere bine conturat, ia act de această solicitare. Această solicitare implică o dezbatere mai amplă pentru că implică probleme legale şi, mai ales, bugetare şi înseamnă schimbarea cadrului financiar multianual şi a regulamentului, ceea ce înseamnă şi antrenarea Parlamentului European în această solicitare. Dar sigur, aşteptăm Consiliul din decembrie să vedem în ce măsură această solicitare va fi agreată de Consiliu, sigur Comisia se va conforma", a precizat Corina Creţu, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO