Fonduri UE

Videanu propune un „minister“ al fondurilor UE

Autor: Adriana Rosoga

23.09.2010, 23:54 27

Cu un grad de absorbţie extrem de scăzut de circa 6% din sumelealocate de la UE pentru perioada 2007-2010, Guvernul ia în calculvarianta unei singure autorităţi de management, în subordinea unuiminister care să gestioneze aceste fonduri, spuneprim-vicepreşedintele PDL Adriean Videanu. În prezent, pentrufondurile structurale, sunt şapte autorităţi de management, care seaflă în subordinea câte unui minister.

"La nivelul Guvernului se gândeşte reformarea întregului sistem deaccesare a fondurilor europene, una dintre variantele discutate lanivel de principiu fiind cea a unei singure autorităţi demanagement, care să se afle în subordinea unui minister care săgestioneze fondurile europene şi cel mai probabil acesta va fi alFinanţelor. Sunt prea multe paliere, iar această singură unitate vafluidiza procesul. În Polonia, spre exemplu, există o singurăautoritate care gestionează fondurile europene", a spusVideanu.
Pe de altă parte, Cosmin Drăgoi, managing partner al firmei deconsultanţă M27 CedInvest, susţine că ideea este bună, însă ar fitrebuit implementată în 2007. "La nivel principial ideea este bună,dar trebuia implementată înainte de 2007. Preferabil ar fi să nefocusăm pe absorbţia fondurilor prin reducerea procedurilorbirocratice şi eficientizarea autorită­ţilor competente. O nouăautoritate nu ar fluidiza procesul, ci l-ar încărca."

În perioada 2007-2013, România are la dispoziţie peste 33 mld.euro, până acum plăţile către beneficiari fiind în jur de 2 mld.euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO