Fonduri UE

Vreti calculatoare cu bani gratis de la UE? Atunci aplicati la un program despre care nu stie nimeni: Operatiunea 2.3.1

Vreti calculatoare cu bani gratis de la UE? Atunci aplicati la un program despre care nu stie nimeni: Operatiunea 2.3.1 - Sprijin pentru start-up-uri si spin-off-uri inovative, Axa 2 - post-CCE

Autor: Adelina Mihai

11.06.2011, 17:22 14300

Antreprenorii care vor să-şi înfiinţeze firme noi pentru adezvolta produse noi pe piaţă sau care au brevete de invenţie, darnu mai au bani ca să-şi introducă în producţie ideile pot obţineproiecte cu finanţare europeană de până la 200.000 de euro, încadrul programului care alocă bani nerambursabili pentru creştereacompetitivităţii economice (POS CCE).

România are la dispoziţie 18,5 milioane de euro de la UniuneaEuropeană în perioada 2007- 2013 pentru cercetare, dezvoltaretehnologică şi inovare pentru competitivitate (Operaţiunea 2.3.1 -Sprijin pentru Start-up-uri şi Spin-off-uri inovative, Axa 2, POSCCE), însă din 2008 (când s-au deschis liniile de finanţare) şipână în prezent s-au semnat contracte în valoare aproximativă de15,5 milioane euro.

"Firmele nu s-au prea înghesuit pentru obţinerea acestorfinanţări pentru că, pe de-o parte nu au înţeles instrumentul, iarpe de altă parte românii nu sunt neapărat interesaţi deactivităţile de cercetare şi dezvoltare", a spus Laurenţiu Dinu,director general al companiei de consultanţă pentru accesarea defonduri europene Accreo România.

Firmele care pot depune proiecte pentru astfel de finanţăritrebuie să activeze în domenii precum aeronautică/spaţiu,tehnologii marine, energie, mediu/deşeuri, biotehnologii/genomicăsau echipamente medicale/biomedicale. Dacă pentru companiile de tipstart-up companiile acordă finanţări pentru firmele nou-înfiinţatecare vor să lanseze un produs care are calităţi superioare faţă decelelalte produse existente pe piaţă, finanţările nerambursabilepentru spin-off-urile inovative se acordă pentru companiile careutilizează o licenţă deja brevetată şi pe care vor să o introducăîn producţie.

Una dintre firmele care au obţinut o finanţare nerambursabilă depână la 127.000 de euro prin intermediul acestei linii de finanţareeste Solar Energy Interactiv din Piteşti.

"Am avut noroc pentru că mi-am dat doctoratul în domeniulenergiei regenerabile, mai exact în panouri termosolare şi am avutun brevet pe numele meu. Am obţinut finanţare europeană şi amdeschis un laborator de cercetare în Piteşti, unde studiemprototipuri de panouri solare", a spus Nicolae Cicerone Marinescu,44 de ani, administratorul firmei Solar Energy Interactiv.

De profesie inginer de instalaţii, Marinescu a semnat contractulde finanţare în luna august a anului trecut, proiectul urmând să sefinalizeze în decembrie 2011, când va trebui să le arateoficialilor de la Uniunea Europeană o variantă finală a modeluluide panou termosolar pe care vrea să-l producă.

"Marele avantaj este că, în urma proiectului, rămân cu unlaborator de cercetare. Am angajat 10 oameni cu carte de muncă înproiect, am închiriat un spaţiu de 120 de metri pătraţi pentrulaborator şi am achiziţionat utilajele şi materialele necesarepentru cercetare din bani europeni", a adăugat Marinescu, care esteabsolvent al Institutului Politehnic din Iaşi şi care crede căinvenţia sa se va putea folosi în special pentru clădirile înalte,cum sunt blocurile-turn.

Programul prin care antreprenorii pot obţine astfel de finanţărieste coordonat de organismul intermediar "Autoritatea Naţionalăpentru Cercetare Ştiinţifică", aflat în subordinea MinisteruluiEducaţiei.

"Proiectele vizate pot include următoarele activităţi eligibile:activităţi de cercetare-dezvoltare (cercetare industrială şi/saudezvoltare experimentală) sau achiziţia de servicii pentrucercetare-dezvoltare, activităţi pentru introducerea în producţie arezultatelor cercetării/ knowhow-ului/ dreptului de proprietateindustrială (achiziţia de drepturi de proprietate intelectuală, deinstrumente şi echipamente IT&C, de procurare de materii primeşi materiale necesare realizării proiectului)", a mai spusDinu.

Mai există un instrument prin care firmele pot obţine finanţăripentru cercetare-dezvoltare (Operaţiunea 2.3.3Promovarea inovăriiîn cadrul întreprinderilor), lansat în luna martie a acestui an şicare are alocat pentru acest apel de propuneri un buget deaproximativ 50 de milioane de euro.

Finanţările se acordă însă pentru companiile care există pepiaţă de cel puţin un an şi care demonstrează că au nevoie deastfel de activităţi în cadrul companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO