Franta

Alcatel: Crestem mai rapid decat piata IT&C

14.07.2005, 16:47 43

La 14 ani de la inaugurarea filialei din Romania, compania franceza Alcatel a obtinut o cifra de afaceri de 140 de milioane de euro anul trecut si continua sa investeasca pe piata locala.

Recent, compania a inaugurat un centru de cercetare si dezvoltare in domeniul sistemelor de control al transportului feroviar in care a investit 1 milion de euro, conform declaratiilor directorului general al Alcatel Romania, Dan Bedros.

"Centrul de cercetare se adreseaza atat pietei interne, in cadrul careia solutiile Alcatel sunt prezente inca din anul 2001, cat si statelor din zona Balcanilor si fosta Uniune Sovietica. Astfel, activitatea de cercetare si dezvoltare a Alcatel Romania va fi dezvoltata si orientata catre o noua directie, si anume, infrastructura de transport", a afirmat Bedros.

Situat in Bucuresti, centrul va avea 50 de ingineri software, care vor contribui la dezvoltarea sistemului de siguranta pentru semnalizari feroviare Alcatel.

"Practic, activitatea de cercetare si dezvoltare desfasurata de Alcatel Germania pe acest segment a fost relocata in acest centru. Pentru subsidiara din Romania aceasta mutare reprezinta un avantaj enorm, pentru ca aplicatia software in cadrul unui astfel de proiect reprezinta 70% din costul acestuia", a spus oficialul Alcatel Romania.

El a adaugat ca alti 150 de ingineri programatori se vor alatura echipei initiale pana la finele anului 2006.

Compania va colabora cu CFR pentru centralizarea electronica a infrastructurii feroviare din regiunea sudica a Romaniei. In baza unui contract cu o valoare de 60 de milioane de euro, incheiat in octombrie 2004, societatea Alcatel Transport Automation va moderniza 11 statii de cale ferata, situate in principal pe coridorul IV de transport pan-european, care strabate zona sudica a tarii si leaga orasele Constanta si Lugoj. Lucrarile vor fi finalizate in 2008.

Totodata, Alcatel a fost unul din cei cinci jucatori de pe piata telefoniei mobile implicati anul trecut in testarea echipamentelor de telefonie de generatia a treia (3G) din Romania. Alaturi de Nokia, Ericsson, Siemens si Motorola, Alcatel a obtinut o licenta experimentala din partea Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor care i-a permis sa testeze infrastructura pentru transmisia de voce si date, precum si de filme sau emisiuni TV pentru telefonul mobil.

Alcatel Romania a incheiat anul 2004 cu o cifra de afaceri de 140 milioane de euro, din care aproximativ 70% a fost acoperita de comenzile Orange Romania, a precizat Dan Bedros. "Am avut o depasire de 30% fata de bugetul propus pentru 2004, urmare a cresterii in domeniul IT&C cu 20%", a mai spus oficialul Alcatel Romania.

Infiintata in 1991, Alcatel Network Systems Romania reprezinta o investitie de peste 25 milioane de dolari. Cu o activitate completa de cercetare, dezvoltare, fabricatie, instalare si punere in functiune in domeniul telecomunicatiilor, Alcatel Romania numara peste 1.000 de angajati.

Cu vanzari totale de 12,4 miliarde de euro in 2004, nivel similar cu cel din 2003, grupul francez Alcatel este prezent in peste 130 de tari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO