Grecia

Grecia, aleasa de zei...si de turistii romani

Grecia, aleasa de zei...si de turistii romani
24.03.2009, 12:51 432

 

Cultura, climatul, dar mai ales formele naturale variate sunt elementele cheie care au propulsat Grecia ca pe una dintre cele mai atractive destinatii turistice din Europa. Mizand pe potentialul turistic imens, Guvernul elen a plusat pe cresterea calitatii turismului, incurajand construirea de noi hoteluri si imbunatatind infrastructura. Ulterior au fost amenajate terenuri de golf, parcuri tematice si centre de vacanta.
Jocurile Olimpice din vara anului 2004 desfasurate la Atena au constituit elementul cheie, mai ales ca cele opt miliarde de euro investite in organizare nu au contribuit doar la imbunatatirea imaginii de tara, ci si la atragerea unui numar impresionant de vizitatori.
Efectele pozitive s-au resimtit imediat dupa, insulele Creta, Rhodos, dar si Capitala si regiunea Attica (Grecia Centrala) fiind asaltate de turisti din toate colturile lumii.
Ponderea turismului a inceput sa creasca si dupa imbunatatirea ofertei. Au fost create forme speciale de turism- centre wellness, spa-uri, au fost diversificate sporturile de apa, iar gastronomia a fost promovata. Acum toti cei care au mers macar o data acolo se imagineaza la un pahar de uzo la umbra unui copac sau savurand un fel de mancare cu puternice arome de oregano sau rozmarin intr-o taverna pe malul marii, pe una dintre insulele Greciei.
Contributia turismului in economia Greciei a ajuns in 2008 la 43 de miliarde de euro (18% din PIB), iar pana in 2016 este asteptata sa creasca la peste 30% din PIB.
Prin comparatie, turismul romanesc aduce doar aproximativ 4,5 miliarde de euro la PIB-ul Romaniei, reprezentand 3,5% din acesta. Produsul Intern Brut al Greciei este aproape de doua ori mai mare decat cel al Romaniei, in conditiile in care numarul locuitorilor este la jumatate.  
Dinamica sectorului este evidenta si in cresterea numarului de persoane angajate in acest sector. In perioada 2004-2006 din cele 200.000 de locuri de munca care s-au creat in sectorul privat, 84.000, adica 42%, au fost in turism.
Unul din cinci joburi sunt in turism. 20% din totalul angajatilor, adica peste 860.000 de oameni lucreaza in acest sector. In urmatorii sapte ani numarul acestora este estimat sa treaca de un milion.
Pe langa renumitele restaurante grecesti, oferta hoteliera a fost intr-o continua dezvoltare. Sunt aproximativ 10.000 de hoteluri, mai mult de jumatate dintre acestea fiind concentrate in insule, restul fiind deschise in Atena si Salonic, al doilea oras ca marime din Grecia.
Cel mai mult atrag insa marea, soarele, culorile Greciei. Atena ramane unul dintre cele mai vizitate orase, principala atractie fiind dealul Acropole, supranumit si "Stanca Sacra".
Atrage turistii romani ca un magnet
Aproape 250.000 de romani au ales sa isi petreaca vacanta in Grecia anul trecut, in crestere cu 25% fata de anul anterior, fiind atrasi in special de insulele Creta, Rhodos si Corfu.
"In primul rand, Grecia este o destinatie in care isi poti petrece vacanta atat iarna, cat si vara prin conditiile pe care le ofera aceasta zona. Mai mult, pe langa clima de care dispune, ofera turistilor o istorie bogata prezenta prin nenumaratele situri arheologice. La fiecare kilometru gasesti vestigii din leaganul civilizatiei europene", spune Mircea Vladu, proprietarul agentiei de turism Prestige Tours, care ofera saptamanal in perioada de vara 400 de pachete cu zboruri charter catre Grecia.
Destinatiilor traditionale precum Halkidiki, Paralia Katerini, Creta, Rhodos sau Corfu li s-au adaugat anul trecut sau anul acesta cateva insule mai putin cunoscute, precum Thassos, Zakyntos, Skiatos sau Santorini.
"Una dintre destinatiile prezente in oferta anul acesta cu zbor direct este insula Santorini, pachetul de sapte zile la un hotel de trei stele fiind la pretul de 299 de euro. Aceasta insula este una dintre atractiile Greciei pe care o vor alege multi tutisti romani, mai ales acum cand operam prin zbor direct", explica Christian Pandel, proprietarul agentiei de turism Christian Tour.
Grecia ofera posibilitatea de-a face plaja inca de la Paste pana in octombrie, de unde si pachete de vacanta vandute de agentiile de turism pe toata aceasta perioada, porivit operatorilor de pe piata locala.
"Pentru vacanta din perioada sarbatorilor pascale anul acesta avem 300 de pachete pe Grecia, turistii romani optand pentru aceasta destinatie datorita faptului ca este una ortodoxa si care ofera preturi avantajoase", este de parere Vladu.
Circa 700 de pachete de vacanta pentru sarbatorile de Paste in Grecia ofera si agentia Christian Tour. "Pretul incepe de la 150 de euro pentru o vacanta de trei nopti cu cazare la hotel de cinci stele, fara transport inclus", mentioneaza Pandel.
Grecia concureaza direct, ca destinatie de vacanta, doar cu Grecia
"Cele peste 800 de insule pe care le are aceasta tara concureaza doar intre ele cand vine vorba de turism. Aceasta destinatie este una predestinata vacantelor. Sunt foarte multi turisti romani care aleg si destinatii precum Bulgaria sau Turcia, insa nu putem spune ca Grecia concureaza direct cu acestea, deoarece ofera produse turistice si servicii diferite. Spre exemplu, turistul roman se duce la bulgari pentru hotelurile all-inclusive, care nu sunt reprezentative pentru destinatia Grecia", apreciaza Vladu.
Preturile vacantelor in Grecia variaza de la 299 de euro la inceputul sezonului in hoteluri de trei stele pana la 5.000 de euro in cele mai atractive hoteluri din golful Elounda.
"La un hotel de cinci stele, pretul va incepe de la 499 de euro si ajunge chiar sa fie de zece ori mai mare in cele mai luxoase hoteluri", crede Vladu. Romanii aleg de cele mai multe ori sejururi de sapte zile, dar in timpul verii opteaza si pentru sejururi mai lungi de pana la 11 nopti.
Ce stiu grecii despre Romania
Primele cuvinte care le vin in minte grecilor la intrebarea "Ce stiti despre Romania?" sunt Dracula si Ceausescu. Barbatii il includ si pe Hagi la brandul de tara, dar nimeni nu va purta o conversatie mai lunga de o ora despre tara de care-i desparte doar Bulgaria.
Cei mai multi au vazut Romania in interes de afaceri, mai ales ca numarul celor care au ales sa studieze aici a scazut fata de acum 10-15 ani, cand puteam vorbi de o adevarata comunitate greceasca in campusurile marilor orase.
"Grecii aleg Romania pentru ca au impresia ca este mai ieftin. Cel mai mult aleg Bucurestiul si Constanta, iar majoritatea sunt atrasi de mitul Dracula", este de parere Ana Aldescu, o romanca stabilita in Grecia de 10 ani, care adauga la atractii si frumusetea femeilor din Romania.
Autoritatile romane sustin ca numarul turistilor greci la nivel local nu depaseste 1% din totalul celor care ne viziteaza tara. Acesta este si motivul pentru care agentiile de turism nu pun accent pe promovarea Romaniei in randul elenilor, ci merg doar la targurile organizate la Berlin, Londra sau Madrid. "Grecii nu prea calatoresc, sunt foarte comozi si nationalisti, calatoresc foarte mult in interiorul tarii lor. Foarte rar avem grupuri de turisti, de cele mai multe ori cei care vin au un scop anume", spune Madalina Popa, outgoing manager in cadrul agentiei de turism Cocktail Holidays.

Turismul la greci
  •  Turismul contribuie cu aproape 18% la PIB-ul Greciei, reprezentand 43 de miliarde de euro.
  • 20% din numarul total de angajati, adica aproximativ 900.000 persoane, lucreaza in turism. In urmatorii sapte ani, autoritatile estimeaza o crestere a acestora de pana la 1,2 milioane de oameni.
  • In Grecia sunt aproape 10.000 de hoteluri, dintre care mai mult de jumatate sunt concentrate in insule.
  • Cele mai apreciate destinatii sunt insulele Creta, Rhodos, Corfu, Kos, dar si capitala Atena, in special pentru arhitectura.


Tarife de vacanta

  •   O vacanta in extrasezon la un hotel de doua stele ajunge la 300 de euro.Transportul cu autocarul poate reduce bugetul unui sejur cu pana la 100 de euro.
  • Turismul de masa se invarte in jurul sumei de 350-400 de euro pe sejur.
  • In sezon, alegerea unui hotel de patru stele poate ridica pretul la 500 de euro pentru o persoana care viziteaza GreciaOfertele de lux cresc pretul vacantelor pana mii de euro.
     

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO