IMM

Firmele de leasing au dat mai multe finanţări anul trecut, dar portofoliile s-au contractat

Firmele de leasing au dat mai multe finanţări anul...

Autor: Liviu Popescu

27.02.2015, 00:08 359

Companiile de leasing au finanţat anul trecut achiziţia de bunuri în valoare de 1,3 miliarde de euro (echi­valentul a 6 mld. lei), cu 7% peste nivelul din 2013, potrivit datelor asociaţiei societăţilor financiare - ALB. Cu toate acestea, afacerile noi nu au reuşit să acopere rambursările, astfel că portofoliul total al pieţei de leasing a scăzut cu 9%, la 2,2 mld. euro (10 miliarde de lei).

Spre comparaţie, la jumătatea anului 2010 portofoliul companiilor de leasing finan­ciar ajungea la 4,4 mld. euro. Porto­fo­liul reprezintă un element important pentru firmele de leasing întrucât este practic sin­gura sursă de venit, iar declinul dramatic din ultimii ani vine în condiţiile în care aceas­tă piaţă a fost puternic afectată de criză. De exemplu, firmele de leasing finan­ţau bunuri de circa 5 mld. euro pe an în 2007 şi 2008.

„Vehiculele reprezintă centura de siguranţă a industriei de leasing, ele ţin până la urmă volumele. În ceea ce priveşte echipamentele, este de apreciat faptul că acum avem o dispersie bună la shock-proof pe acest segment şi nu o concentrare cum vedeam în 2009. Acea concentrare a fost cea care ne-a dus la industria cu cel mai mare grad de scădere din perioada de criză”, a spus Felix Daniliuc, directorul general al Raiffeisen Leasing şi preşedintele ALB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO