IMM

IMM-urile nu mai vor birocraţie: CNIPMMR vrea simplificarea Forumlarului (088) şi înlocuirea lui cu o declaraţie pe propria răspundere

IMM-urile nu mai vor birocraţie: CNIPMMR vrea...

Autor: Corina Zamfir

10.01.2017, 17:54 280

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) solicită simplificarea majoră a Formularului (088) şi înlocuirea lui cu o declaraţie pe propria răspundere care să se completeze electronic şi să se depună online.

Simplificarea Formularului (088) va asigura reducerea birocraţiei care afectează semnificativ IMM-urile, implementarea principiului “Only once” (astfel ca întreprinderile să nu trebuiească să recurgă de mai multe ori la declaraţii şi proceduri administrative pentru aceleaşi date şi acelaşi subiect) şi va susţine mediul de afaceri, se menţionează într-un comunicat de presă al CNIPMMR.

Decizia a fost luată după ce CNIPMMR a solicitat în repetate rânduri simplificarea procedurii şi conţinutului Formularului (088) - „Declaraţie pe propria răspundere pentru evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA".

Consiliul doreşte minimizarea birocraţiei deoarece societăţile care depăşesc plafonul de scutire a plăţii T.V.A. de 220.000 lei, stabilit prin Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, sunt de drept plătitoare de TVA, parcurgerea unei proceduri de evaluare a intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA nefiind justificată.

Birocraţia se clasează pe primul loc în topul dificultăţile cu care se confruntă IMM-urile, potrivit Cartei Albe a IMM-urilor din România 2016.

În Monitorul Oficial, Partea I, nr. 8 din 6 ianuarie 2016 a fost publicat Ordinul nr. 3841/2015 al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală privind aprobarea modelului şi conţinutului formularului (088) "Declaraţie pe propria răspundere pentru evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA", aplicabil începând cu data de 1 ianuarie 2016, care a crescut în mod nejustificat birocraţia pentru microîntreprinderi şi întreprinderile mici, reprezentând un chestionar de centralizare a unor informaţii incluse déjà în alte formulare sau baze de date deţinute de autorităţile publice centrale, întreaga procedură de evaluare fiind neclară şi netransparentă.

În Monitorul Oficial nr. 533 din data de 15 iulie 2016 a fost publicat Ordinul nr. 2048 din 8 iulie 2016 pentru modificarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3.841/2015 privind aprobarea modelului şi conţinutului formularului (088) "Declaraţie pe propria răspundere pentru evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA" care deşi simplifică conţinutul acestuia prin eliminarea solicitării unor informaţii care sunt deţinute de autorităţile publice centrale, rămâne în continuare o sarcină birocratică suplimentară, în special pentru IMM-uri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO