IMM

Institutul de Export, propunerea IMM-urilor pentru creşterea exporturilor şi promovarea produselor româneşti

Institutul de Export, propunerea IMM-urilor pentru...

Autor: Roxana Rosu

04.09.2017, 15:58 147

Consiliul Naţional pentru IMM propune înfiinţarea unui Institut de Export, în parteneriat public-privat, pentru promovarea produselor româneşti şi atragerea investiţiilor în România, finanţarea noii entităţi urmând să fie asigurată de la bugetul de stat şi de la bugetele locale, cu implicarea organizaţiilor reprezentative ale IMM-urilor.

Noul institut ar urma să contribuie la promovarea atractivităţii produselor româneşti la export şi a ofertelor întreprinderilor exportatoare, valorificarea potenţialului de export, atragerea de investiţii, asigurarea de servicii suport pentru companiile care exportă şi care doresc să se dezvolte pe pieţele globale, identificării oportunităţilor de export şi organizarea de evenimente şi programe specifice

În plus, institutul ar susţine maximizarea contribuţiei diasporei la dezvoltarea economică a României.

Potrivit datelor oficiale, în primele cinci luni ale anului, România a exportat mărfuri în valoare de 19,6 miliarde euro în Uniunea Europeană (75,7% din total) şi a importat de 23 miliarde euro din celelalte 27 de state membre ale UE, 76% din totalul importurilor.

Maşinile şi echipamentele de transport au avut cele mai mari ponderi în comerţul exterior, cu 47,9% la export şi 36,9% la import, fiind urmate de alte produse manufacturate, cu 33,7% la export şi 30,7% la import. Produsele agroalimentare, băuturile şi tutunul au reprezentat 7% din exporturi şi 9% din importuri, în timp ce produsele chimice au acoperit 4,6% din exporturi şi 13,4% din importuri.

În prezent, la nivelul celorlalte state membre ale UE, funcţionează o serie de structuri care susţin exporturile, promovarea produselor naţionale şi atragerea investiţiilor, precum „Business France”, Department for International Trade în Marea Britanie, Das Bundesamt für Wirtschaft und Ausfuhrkontrolle (BAFA) în Germania  sau L'ICE în Italia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO