IMM

Un sfert din tranzacţiile din T3/2019 au avut la cumpărare fonduri de investiţii şi la vânzare antreprenori locali. În perioada iulie-septembrie 2019 s-au semnat 29 de tranzacţii cu o valoare totală de 650-850 de milioane de euro

Un sfert din tranzacţiile din T3/2019 au avut la...

Autor: Cristina Roşca

23.10.2019, 07:23 199

Piaţa de fuziuni şi achiziţii din T3/2019 a fost susţinută de apetitul fondurilor de investiţii pentru achiziţia de afaceri antreprenoriale româneşti. Mai exact, în cele trei luni s-au semnat cel puţin şapte astfel de acorduri dintr-un total de 29, adică un sfert din total.

„Semnalăm un apetit crescut pentru achiziţii din partea fondurilor de private equity active local, în special în domenii precum retail specializat, servicii medicale sau producţie, precum şi o scădere considerabilă a numărului de tranzacţii care au valoare comunicată“, a spus Ioana Filipescu Stamboli, partener corporate finance în cadrul Deloitte România.

Astfel, fondul de private equity Innova Capital a fost implicat în două tranzacţii, preluând companiile OptiBlu şi Optiplaza, respectiv numărul 1 şi numărul 2 de pe piaţa de optică medicală. Un alt fond, Abris Capital, a preluat un pachet majoritar în cadrul unei companii IT locale, Global Technical Group, în timp ce Highlander a achiziţionat Ares (servicii medicale).

O altă tranzacţie majoră care a avut un fond de investiţii la cumpărare este cea prin care CEE Equity a preluat Pasteur Filiala Filipeşti, Farmavet şi active ale Agrozootehnica Pietroiu SA.

Cele trei firme implicate în tranzacţie au avut anul trecut afaceri cumulate de peste 70 mil. euro şi 700 de salariaţi. 

Alte două mutări similare sunt cele prin care Morphosis Capital a achiziţionat un pachet minoritar în compania IT DocProcess, iar suedezii de la Greenbridge au prelua un pachet majoritar în cadrul companiei Casa Rusu activă în domeniul mobilei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO